Leshelyzet

FutballGlóbusz: Lehet-e bajnok a bajnokból?

2015. augusztus 24. - JeneyAnna

Az olasz Juventus F.C. zsinórban nyert 4 scudettót, az előző szezonban pedig meglepetésre Bajnokok Ligája finálét játszott. A 31(30? 29? nézőpont kérdése)-szeres itáliai bajnokcsapat ebben az átigazolási szezonban azonban jelentősen átalakult. Nagy nevek távoztak, nagy nevek érkeztek. Vegyük hát át, így milyen eséllyel vágnak neki a Zebráknak a  2015-16-os idénynek.

 

Talán nem túlzás azt mondani, hogy Európa egyik legszeretettebb klubjáról beszélünk, a több ezres rajongótábor pedig a berlini BL-döntő óta pedig csak gyarapodott. Kétségtelen tény, hogy ez annak a menetelésnek is köszönhető, amit az Öreg Hölgy az elmúlt évtizedben produkált. Nem, nem lehet azt mondani, hogy mindent megnyertek, amit meg lehetett nyerni, bár igazi sikersztori az övék, mivel nincs 10 éve, hogy történetük során először kellett szezont a másodosztályban tölteniük. Természetesen a SerieB-s kaland csak egy évig tartott, hiszen egy meggyengült csapattal is elnyerték az első osztályú tagságot. Az idei évkezdet az akkori állapotokat idézi, noha most nem a SerieA tagság a tét. Első bajnoki címüket az ismételt feljutás után a 2011-12-es idény hozta, azóta pedig nem lehet letaszítani őket Itália trónjáról.

 

 

Adios, Carlos!

 

A Juve első igazi nagy nyári vesztesége az volt, mikor az elmúlt szezonok egyik legjobb teljesítményt nyújtó játékosa Carlos Tevez bejelentette hazatérését Argentínába. Egyébként sem rendelkeztek a Bianconerik kiemelkedő csatársorral, ezért csak még fájdalmasabb volt az ő távozása. 31 éves kora ellenére topformában futballozott, valószínűleg azonban mégis levezetni tért vissza a Boca Juniorshoz. Elöl tehát meggyengült a Juventus, helyére sietve igazolni kellett valakit/valakiket. Az olasz bajnokság leginkább körbeudvarolt fiataljára sikerült nekik végül is lecsapniuk. A Palermo csapatától hozták át a fiatal Paulo Dybalát, akit a jövő egyik legnagyobb ígéretének tartanak, noha már az elmúlt idényekben is ontotta a gólokat. Kérdés azonban, hogyan lesz képes alkalmazkodni a Juventus mérsékelten támadó játékrendszeréhez, hogyan tudnak összedolgozni a középpályával, valamint csatártársával, a szintén frissen igazolt Mario Mandzukiccsal, aki az Atletico Madridból érkezett.

 

 

Köszönet, Maestro!

 

A Milan ikonból lett Juve ikon Andrea Pirlo is sokak bánatára hagyta el a nyáron Torinót. 2011-ben, mikor megérkezett a Juventushoz kételkedve fogadták őt, hiszen már akkor sem tartozott a legfiatalabb, leggyorsabb játékosok közé. Érkezése után sem vált egy villámléptű futballistává, de csakhamar bebizonyosodott, hogy párját ritkító szervezői képességekkel bír a középpályán. A legutóbbi idényben egyre inkább körvonalazódott a távozása, hiszen a csapat sokszor jobb teljesítményt nyújtott a veterán olasz nélkül, mint vele. Allegri mester eredményesen variált az olyan fiatal játékosokkal, mint Marchisio, Sturaro, és a csapat ifjú klasszisa, Pogba, így Pirlo legfeljebb csak sokadik kispados lett volna a 2015-16-os szezonban, ami nem méltó egy ilyen sztárjátékoshoz. Mégis egy nagy névvel lett kevesebb a Juventus a hiányával, pótlására pedig szintén egy olyan középpályást igazoltak, akinek vegyes a megítélése. Sami Khedira a Real Madridban kirekesztetté vált, így került Olaszországba. Egy meglehetősen alulértékelt futballistának tartom őt, hiszen ha a Realban nem is vált alapemberré, számos nagy európai klub húzó egyéniségévé nőhette volna ki magát. És még azzá is válhat, noha közel jár a 30-hoz. Tény mindenesetre, hogy a német messze nem akkora klasszis még, mint a távozó Pirlo, a képességei azonban fantasztikusak.

 

 

Könnyes búcsú a "királytól"

 

"Artur királytól", hiszen chilei válogatott alapembere, Arturo Vidal is egyike azoknak, akik ebben az átigazolási időszakban álltak tovább a Juventustól. Az ő távozása érintette talán legérzékenyebben a Juventinokat, hiszen Vidal a minden szempontból ideális futballistát testesítette meg a klubnál, egy olyan karaktert, amire bátran mertek alapozni a kezdetektől. És milyen jól tették! 4 szezonjában, amit az Öreg Hölgynél töltött, 4 bajnoki címet szerzett, így számos kimutatásban az éllovasok között van. Szintén elég felemás fogadtatása ellenére csakhamar meghálálta a bizalmat és vált a rajongók kedvencévé. Hogy miért is? Legfőképp azért, mert nem csak klubszinten produkált brilliáns statisztikákat, hanem egyéni összevetésekben is. Hitte volna például valaki, hogy Európa szerte a legtöbb szerelést és a legtöbb szabályos szerelést kivitelező labdarúgó is épp a SerieA-ból kerül ki? Abból a SerieA-ból, ami évek óta csak "gyengül" a Premier League-gel, a Bundesligával és a La Liga-val szemben? És hogy a legtöbb szerelés és a legtöbb szabályos szerelés is egy ember nevéhez köthető, aki nevesül épp Vidal? Mindemellett a gólokat is szorgosan lőtte védekező középpályás létére, négy idény alatt 46-ot. Értelemszerűen kulcsszerep jutott neki a védekezésben is: a 2011-12-es bajnoki idényben például a Juve nem kapott gólt, mikor a chilei a pályán volt, azt a bajnokságot veretlenül nyerte is a fehér-fekete együttes. Vidal a futballisták közt botrányhősnek számít, hiszen többször meggyűlt már a baja a hatóságokkal, ez nem vont le semmit a népszerűségéből a szurkolók körében, nem úgy az, hogy a klubnak tett "hűségesküje" ellenére cirka 40 millió euróért idén nyáron a Bayern Münchenbe igazolt, mondván BL-t szeretne nyerni. Ehhez már a Juvéval is közel állt, idéntől azonban a németeknél bizonyíthat.

 

 

 

Átmeneti év

 

Ez a legtalálóbb kifejezés arra, ami most a torinói együttesre vár, hiszen míg a tavalyi csapatot Allegri mester jóformán készen kapta Contétól, most egy teljesen új, helyenként erősödött, helyenként gyengült keretből kellene kihoznia a maximumot. És ez bizony nem egyszerű feladat, pláne úgy, hogy a bajnokság már elkezdődött. Az első bajnoki találkozón is jól megfigyelhető volt az együttesen az összeszokatlanság, noha a kezdőben új emberként csak Mandzukic kapott helyet, a vége hazai pályán egygólos vereség az Udinésétől. Persze ez az átmeneti idény korántsem jelenti azt, hogy teljesen esélytelenek a bajnokságban, vagy épp a Bajnokok Ligájában. Allegri, mint már említettem az elmúlt idényben is ügyesen variált a játékosok ki- és beépítésével, idén is ezt kellene kiviteleznie, csak nagyban. A játékosok minősége természetesen predesztinálja őket a sikerre, de lehet, hogy a kezdeti nehézségek a szezon további részére is rányomják a bélyeget. A célja Allegrinek most nem lehet más, mint új játékrendszer alapjainak lefektetése, és idővel annak sikeres alkalmazása. Már bizonyította, hogy képes rá, és abban is biztosak lehetnek a szurkolók, hogy a vesztes BL- finálé után idén egy még agilisabb, harapósabb Juventus van születőben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr107717780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása