Leshelyzet

A legjobb vezetők tudnak nemet mondani

2016. január 02. - Németh Barnabás

A Southampton Norwich elleni mérkőzésének kezdőcsapatából kimaradt Sadio Mané, aki szinte alapembere a csapatnak. A döntést a vezetőedző, Ronald Koeman hozta meg természetesen, aki döntését a következőképp indokolta: 

A csapatban volt, de túl későn érkezett meg a megbeszélésre. Vannak szabályaink a csapatnál.

football-ronald-koeman-southampton-sunderland-premier-league_3218325.jpg

A legfontosabbak egy vezető számára az alapelvek. Azok a gyökerek, amikbe mindig lehet kapaszkodni, amikre mindig vissza lehet hivatkozni és amiket a munka elkezdésekor le kell fektetni. Mivel mi most utánpótlásban dolgozó edzőkkel, vezetőedzőkkel foglalkozunk, ezért érdemes erről beszélnünk egy kicsit.

Egy jó vezető nem fél nemet mondani. Ennek a nevelésben is óriási szerepe van, hiszen az alapelveink alapján döntjük el azt, hogy mikor mondunk nemet, a vezetők "alatt" lévő emberek pedig ezekből tanulnak és ez formálja a személyiségüket is. 

Képzeljük magunkat abba a szituációba utánpótlás edzőként, hogy az általunk legjobbnak titulált játékosunk, aki mérkőzéseket dönt el a javunkra, egyre inkább lezserebb lesz: késik edzésről, edzésen nem hozza ki magából a maximumot, pedig megvan benne minden, amire szerintünk egy labdarúgónak szüksége van. Mit teszünk? 

Azt játszatjuk mérkőzésen, aki kevésbé tehetséges, de rendesen dolgozik vagy pedig azt, aki tehetséges, de tehetségét motiválásunk ellenére is elpazarolja?

10351816_643275502444078_7144384557201361748_n.jpg

Mivel a legtöbb utánpótlás edzőn rajta van a szülői nyomás, ezért szükséges az, hogy mérkőzéseket nyerjen egy utánpótlás csapat, még annak ellenére is, hogy nem ez a legfontosabb a játékosok nevelése szempontjából. Az edző nyerni akar és a szülők számukra természetesen teszik fel a kérdést: "miért nem játszatod a legjobb játékost, nem akarsz nyerni?". 

Az utánpótlásban lévő eredményekről, sikerekről és kudarcokról egy másik cikkben beszélünk.

Egy jó vezető, egy jó vezetőedző képes nemet mondani még akkor is, ha ez a döntés áldozattal jár. Igazából egy vezetőnek szinte minden döntése áldozattal jár. Ha igent mond, akkor azért, ha pedig nemet, akkor azért. 

11229972_722516541186640_7752412526516794274_n.jpg

Én, személy szerint arra biztatok mindenkit, aki más emberek sorsáért felel, hogy ne legyen túlzottan szigorú, hanem egyszerűen tartassa be az előre meghatározott, világosan megfogalmazott alapelveket mindenkivel. Még akkor is, ha ez elutasítással jár. Megnyugtatok mindenkit: vezetőnek lenni sosem könnyű feladat! 

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr878227354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása