Leshelyzet

Reakcióidő a labdarúgásban

2016. január 05. - Németh Barnabás

Amint azt tudjuk, szinte minden nyílt készségű sportágban, így a labdarúgásban is nagyon fontos szerepet játszanak az értelmi (kognitív) képességek. Ezen értelmi képességek közül most a reakcióidőt szeretnénk kiemelni és Sergio Busquets példáján keresztül bemutatni, mennyire fontos ez.

sergiobusquets2.jpg

Nézzük meg az alábbi videót és próbáljuk átbeszélni azt, hogy mi is történik a videóban Busquets-szel!

A videón látszik, hogy Busquetsnek kb. 0,5 másodperce van, mire a labda odaér a lábához. Ennyi idő alatt neki észlelnie kell, elemeznie kell a helyzetet és döntést kell hoznia, hogy átveszi-e vagy egy érintéssel továbbítja azt.

Az embereknél az átlagos reakcióidő a vizuális ingerek esetében 0,25 másodperc, ezt itt le is tesztelheti mindenki: http://www.humanbenchmark.com/tests/reactiontime/. Átlagosan tehát ennyi időre van szükség, hogy a vizuális inger megjelenése után az agy jelet küldjön az izmok felé és mozgás történhessen.

0_25sec.jpg

A videón is látszik, de mi is kiemeljük azt a jelenetet, amikorra Busquets agya már feldolgozta az információt, hogy közelít felé a labda és elkezdheti a mozdulatot. Van tehát kb. negyed másodperce arra, hogy kiválassza a legjobb opciót a játék folytatására: lekezelje vagy továbbítsa? Ha továbbítsa, akkor kinek?

Busquets remek helyzetelemzése biztosítja számára azt, hogy pontosan tudja, mi történik körülötte, így azt is tudja, hogy ott van mögötte Suarez. Ezért azt az opciót választja (azt tartja a legjobbnak), hogy első érintéssel továbbítja a labdát.

Busquets ezt a képességét idegrendszerének és tapasztalatainak köszönheti. Észlel, helyzetet elemez, dönt és kivitelez. 

Ezek az ötletek azok, melyektől a szurkolók csak "ámulnak és bámulnak" (még akkor is, ha ebben az esetben ez a jelenetsor egy sikertelen próbálkozás). Ha viszont a játékosok képzéséről beszélünk, akkor fel kell tennünk a kérdést: Ha azt akarjuk elérni, hogy a játékosaink ilyen gyorsan gondolkodjanak (mert ez a modern labdarúgás alapja szerintem), akkor biztos, hogy a pálya körüli labda nélküli futások a leghatékonyabbak?

 

 

A nyílt és zárt készségű sportágakról az alábbi linken olvashatunk: http://www.gancsosandras.com/edzesmodszertan_amiben_hiszek/

A teljes cikk angolul itt olvasható: http://allasfcb.blogspot.hu/2015/06/mental-speed-of-sergio-busquets.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr958238954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűrött Papír 2016.01.10. 15:55:08

Nem csökkentve az érdemét, annyiban árnyalnám a dolgot, hogy csapatsportokban lehet számítani arra, hogy egyes esetekben hogyan fog viselkedni a csapattárs. Ezt mi is rengeteget gyakoroltuk, hogy melyik helyzetben mi a legjobb megoldás.

Németh Barnabás 2016.01.10. 19:46:23

@Gyűrött Papír: Szerintem azt, hogy mi a legjobb megoldás, a pillanatnyi körülmények határozzák meg. Azt pedig a játékostársaim kiszámíthatóbban (alapelvek betartásával), míg az ellenfél játékosai kevésbé kiszámíthatóan alakítják. Így hiába gyakorlunk le négyzetbe passzgyakorlatokat bójára, a mérkőzésen biztosan lesz majd ellenfél, aki befolyásolja az elképzeléseinket.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása