Leshelyzet

Már a katalán zászló is tabu az UEFA-nál? - avagy hol van egy sportszövetség hatalmának határa?

2015. július 26. - Kovács_Attila_

uefa.jpg

Újabb erkölcsi mélységet ért el az UEFA. A szervezet harmincezer eurós pénzbírságot szabott ki a BL győztes Barcelonára. A bűn? A döntőn szurkoló katalán szimpatizánsok nemzetük lobogójával is kifejezték hovatartozásukat. Ha válthatunk kissé személyesebb hangvételre az Olvasóval, bennem ez az ítélet teljes megrökönyödést, felháborodást váltott ki. Klubszimpátia nélkül és attól függetlenül. Az UEFA elítéli a rasszizmust, még nyomatékosabban lép fel az antiszemitizmus ellen, de ha egy adott országban (jelen esetben Spanyolország) élõ kisebbség (katalánok) megvédi, képviselteti, kifejezi önmagát akkor ennek szankcionálása nem mond homlokegyenest ellent a fenti elveknek? Ha egy spanyol kivisz egy mérkőzésre egy spanyol zászlót, az nem ér büntetést, ellenben ha egy katalán kiviszi nemzeti lobogóját, azt szankcionálják, pusztán azért mert közössége nem rendelkezik fizikai határokkal és más nemzetek közé szorult? Ezáltal Székelyföldön sem szurkolhatnának honfitársaink székely zászlóval, pusztán mert száz éve valakik úgy döntöttek, hogy ezentúl Románia része lesznek? Hogy veheti a bátorságot egy sportszervezet, hogy beleavatkozzon abba, hogy egy népcsoport tagjai hol és mikor viseljék nemzetük jelképeit? Kit ért sérelem a szurkolók megnyilvánulása által? Politikai tartalommal bír-e, ha emberek e módban kifejezik függetlenedési törekvéseiket kedvenceik mérkőzésén? Pillanatnyi rossz döntés, vagy átgondolt folyamat teremtette ezt a helyzetet? Ha az utóbbi, akkor az elöljárók elgondolkozhatnának a szervezetük valódi céljain és feladatán.

 Kovács Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr527654904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapmancs 2015.07.26. 11:47:38

Egyetértek. De hát mit is várhatunk a képmutató bagázstól?

"Az UEFA elítéli a rasszizmust, még nyomatékosabban lép fel az antiszemitizmus ellen"

Aztán csodálkoznak ha mégis nő az antiszemétizmus, meg az a nézet hogy mindent a zsidók irányítanak.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.26. 12:13:42

Katalónia nem tagja az UEFA-nak, ezért tilos használni a zászlaját.

Lattimer 2015.07.26. 12:30:06

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Lehet, hogy ez a szabály, de ez egy büdös nagy faszság.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.26. 12:32:57

@Lattimer:

A cél: ne legyen a meccs politikai harcok színhelye.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.26. 12:42:22

baromsag maxval, ehhez az UEFA-nak semmi koze
a zaszlo nincs betiltva, nincs joguk buntetni
az a politikai beavatkozas, hogy ezert buntetik a Barcelonat

praclee1976 2015.07.26. 12:52:19

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Egyet kel, hogy értsek hagyma kollegával. Az, hogy buntetnek egy zaszloert, az nem politikai beavatkozsas?

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.26. 12:54:20

@praclee1976:

Így egyszerűbb. Különben indulna a vita, hogy x zászlót miért lehet, y zászlót meg miért nem. Így egyszerű: csak csapatok és országok zászlóit szabad használni.

Paul Summers 2015.07.26. 13:04:30

Véleményem szerint platini egy fasszopó idióta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.26. 13:41:59

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: unios zaszlot sem lehet?
amugy a katalan zaszlo vegulis a barcelonae

Tsteinar 2015.07.26. 14:20:51

Képmutatás felső fokon. Miközben politika mentes futballt hirdetnek, minden meccsen tolják a liberális propaganda szöveget. Aztán, ha valamelyik nekik nem tetsző kisebbség véleményt formál, akár csak egy zászló formájában, azt megbüntetik.

Reszelő Aladár 2015.07.26. 14:44:06

A gyűlölet nem pálya, vagyis tilod gyűlölni másokat. Kivéve: náci, fasiszta, szélsőjobber, pedofil, oroszbarát, etc... Viszont ezeket kötelező gyűlölni, ha nem teszed akkor egy vagy közülük, és akkor téged is gyűlölni kell.
Bizonyára a spanyol szövetség felszólt az UEFA-nak, hogy az ottani belpolitika miatt kellemetlen és nem kívánatos ez az egyész katalán-spanyol dolog. Már ment a fenyegetés, hogy mi lesz ha Katalóni ki akarna válni Spanyolországból...
Amúgy meg talán az UEFA az egyetlen sportszövetség, ami nem engedélyes közös bajnokságot, semelyik tagállamának. Valamiért inkább legyen sok kutyaütő, mint egy színvonalas.
A Bajnokok Ligája már rég nem a bajnokokról szól nyugaton. Ott van 4 helye egy-egy ligának, mi meg kezdhetünk a 2 selejtező körben. 32 főtáblás helyből 22 eleve elkelt, minössze 5 hely jut 38 ország bajnokának... Amikor anno a DVSC bejutott, páran még azt is találták mondani, hogy azt a pénzt, amit kapnak az egész országban kellene szétosztani.Ép csak, hogy azt nem mondták, hogy ennyi nektek sok.
Kis pénz kis foci, és ez így is marad. Kivéve, ha van valami kőgazdag tulajod, aki minden vagyonát beletolja a buliba, akkor megtűrnek. Majd egy pénzügyi fair-play büntivel kizárnak.

Ehhez képes a zászló egy huszadrangú dolog.

V.A. 2015.07.26. 14:45:24

Mégis, mit vártok minden idők legkorruptabb és legaljasabb sportszövetségétől? Az általuk keltett hisztéria miatt egyre groteszkebb, bizarrabb események sorába illik ez is, mint a horvátok pontlevonása és pénzbírsága, mert nem tudtak időben eltüntetni egy - a pálya füvébe fűnyíróval belenyírt- horogkeresztet. Vagy a bohózat az MTK vojvodinai vendégszereplésén, amikor Magyarország legzsidóbb klubjának szurkolóitól elvették a transzparensüket, mert a rajta szereplő 1888-as számot (az alapítás évét) náci jelképnek vélték.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2015.07.26. 15:25:08

A katalán zászló ott jelenthet hasonló problémát, mint itt egy székely zászló a parlamenten vagy éppen egy árpádsávos (nem nyilas!) zászló akárhol. Ha az UEFA beleugat az egyikbe, akkor tegye azt a másiknál. A focimeccs tömegrendezvény, és nehéz eldönteni, hogy miféle tüntető feliratok vagy jelképek kerülhetnek a jók közé, ha másokat a rosszak közé sorolunk.

röf 2015.07.26. 16:12:26

Az UEFA antikorrupciójának tagadásáért nem lehet börtönt kapni?

M. Péter 2015.07.26. 17:52:13

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Tudsz egy hivatkozást erre a szabályra a hivatalos szabálykönyben? Az Egyesült Királyság zászlója miatt büntettek már valakit, mert az Egyesült Királyság sem tagja az UEFA-nak? Szerintem Bayern München meccsen is volt már bajor zászló, vagy AS Monaca FC meccsen monacói zászló.

Kovács_Attila_ 2015.07.27. 12:52:45

Köszönöm, hogy megosztottátok a véleményeteket!
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása