Leshelyzet

Edzői szemüveg: Peru kontra Magyarország

2015. június 27. - Németh Barnabás

Előkerestem egy teljesen véletlenszerűen kiválasztott mérkőzést a magyar bajnokságból (Pécs - Nyíregyháza - szinte tét nélküli mérkőzés a licenckérelmek elutasítása miatt, de ez még nem vonja magával azt, hogy a csapatok ne gólra törően játsszanak) és láss csodát, hasonló esettel találkoztunk a Copa América kieséses szakaszában a Peru - Bolívia mérkőzésen. Nézzük meg, milyen hasonlóságok és különbségek voltak a kontratámadások között.

Kezdjük a magyar mérkőzéssel. 

I.

1_1.png

A piros mezes csapat labdát szerez és mivel a képen 8:6 elleni piros mezes létszámfölényt láthatunk, joggal remélhetjük, hogy kontratámadás következhet, hiszen a kék mezes csapat védelme fellazult, váltaniuk kell támadásból védekezésbe és ez időt vesz igénybe nekik. Amint látjuk, a labdás játékos elkezdi kivezetni a labdát, ezzel elindítva a támadást. Az időpont 3:12.

II.

2_1.png

Labdavezetés közben a labdás játékost megtámadják előremenetben és láthatjuk, hogy mekkora terület van a bal oldalon felfutó támogató játékos előtt. A labda azonban 3:17-kor hagyja el a labdás játékos lábát, tehát a képünktől számítva 3 másodperc múlva. A támogató játékos előtt senki nincs, csak egy hatalmas üres terület, a passz mégis késik 1-2 másodpercet. 

 III.

3_1.png

3:18-nál érkezik meg a labda és itt már értelmet nyer az előzőekben említett mondat: a bal oldalon felfutó játékos előtt senki nincs, csak egy óriási terület. Amint látjuk a piros mezes labdás játékos előnyben van a hátrafelé igyekvő kék mezes játékosokkal szemben, így gondolhatnánk, hogy hosszan megtolt labdával és futással ezt az előnyt megtarthatja. 

IV.

4_2.png

A labdás játékos 3:18-nál kapta meg a labdát, azóta 5 (!!) másodperc telt el és csak akkor szabadul a labdától (3:23). Ráadásul a két kék mezes játékos vissza tudott zárni a kapu és a labdás játékos közé, ezzel a piros mezes játékos elveszítette helyzeti előnyét.

Az első és a negyedik kép között tehát 11 másodperc telt el és ezalatt a labdabirtokló csapat egy félpályányi távolságot tudott megtenni, majd íveléssel akarta áttörni az ellenfél rendezetlen védelmét. 

V.

5_1.png

A labda 3:25-nél esik le a földre, tehát a kontratámadás kezdete és (majdnem) vége közt 13 másodperc telt el, ebből 8 másodperc lassú és körülményes labdavezetés volt. Az indítás pillanatában a védők kb. 25-28 méterre helyezkedtek el a kapujuktól. Ez csak azért történhetett meg, mert a védőknek 11 másodpercük volt arra, hogy visszazárjanak 30 méterrel hátrébb, mint ahol a kontratámadás kezdetekor voltak.

 

Nézzük meg Peru kontratámadását Bolívia ellen.

I. p1.png

Bolíviai szabadrúgás és kifejelt labda, a perui kapu előtt 9:8 elleni létszámfölény a piros mezes csapat javára, ebből indul a kontratámadás. Az időpont 21:56.

II. p2.png

A magyar mérkőzéshez hasonlóan itt is hatalmas terület tátong a szélen, amit összjátékkal akarnak bejátszani és ezt a piros mezes csapat előnyére váltani. Értsd: több a labda nélküli futás, mint a labdavezetés, a labda "izzad" a játékosok helyett. 

III.

p2_5.png

Az indítás pillanata 22:07-nél van, tehát a kifejelt (védekezős fejessel, ívesen kifejelt labda --> tovább van a levegőben) labda óta 11 másodperc telt el. Ha a kontratámadás kezdetének nem a kifejelt labdát tekintjük, hanem azt, amikor már a labdabirtokló csapatnál volt a labda (biztosan), akkor azóta 6 másodperc telt el. Amint látjuk a védők jóval magasabban vannak, mint a magyar mérkőzésen és ennek az oka az, hogy a piros mezes perui csapat jóval kevesebb időt hagyott a védőknek hogy visszazárjanak (ám az is igaz, hogy több fehér mezes bolíviai játékos volt az ellenfél kapuja előtt, mint a magyar mérkőzésen kék mezes játékos).

A különbség tehát a kontratámadás tényleges megindítása és a kulcspassz közt a magyar mérkőzésen 11 másodperc, míg a perui mérkőzésen 6 másodperc. De, ha azt vesszük, hogy a perui csapat jobb helyzetből kezdte meg a kontratámadást, mint a magyar csapat, akkor legyen a különbség a két csapat közt kevesebb, mondjuk 3 másodperc.

 

Miért fontos 3 másodperc egy kontratámadásnál?

Ha azt vesszük, hogy egy gyorsabb focista képes 30 km/h-s sebességgel sprintelni, akkor 8,3 métert tesz meg másodpercenként, ez 3 másodperc alatt 25 méter. Vegyünk egy lassabb focistát, tegyük fel, hogy 27 km/h a maximális sebessége, akkor 7,5 métert tesz meg másodpercenként, ami 3 másodperc alatt 22,5 méter.

(Viszonyítási alapként Messi, Ronaldo, Bale és Antonio Valencia kb 32-34 km/h maximális sebességet képes elérni.)

Egy kontratámadásnál tehát 3 másodperc időkülönbségnél egy visszafelé sprintelő védő játékos kb. 20-22 méterrel tud többet lefutni és így máris érthetjük, miért fontos ez a "röpke" 3 másodperc egy ilyen kontratámadás alatt.

 

Természetesen mindnyájan tudjuk, hogy egy labdát nagyobb sebességgel tudunk passzolni társunkhoz, mint odavezetni hozzá. Puskásék már 50 éve megmondták, hogy a labdát kell kondicionálni, mert a labda van a legjobb kondiban. Nem véletlen, hogy ma az összes csapat játéka passzjátékra épül, illetve a legtöbb csapat játéka a labdabirtoklásra, a labda "izzasztására" és az ellenfél fárasztására. Egy kontratámadásnál pedig ennyit számít, hogy labdát vezetek vagy passzolok.

 

Németh Barnabás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr997574872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása