Leshelyzet

FutballGlóbusz: A brazil válogatott hanyatlása

2015. június 28. - Kiszelka Péter

Rengeteg ország rendelkezik olyan válogatottal, aminek ha ránézek a játékára akkor tudom, hogy az melyik nációhoz tartozik. Ide sorolnám dióhéjban Spanyolországot, Hollandiát, Olaszországot, Angliát és Németországot. Ezeknek a nemzeti tizenegyeknek kiforrott játéka van, ami alig-alig változott az idők során és védjegyeit megőrizve haladt tovább. Egykor Brazília is ilyen csapattal rendelkezett, de mára a válogatott elveszítette régi fényét. A kérdés az, hogy miért? 

A fentebb említett országokban ma is élő és virágzó futballkultúra van, ebből következik, hogy stílusuk és a gondolkodásmódjuk a játékról már hosszú évtizedek óta ugyanaz. Emiatt tudjuk megkülönböztetni őket a játék képét nézve, még akkor is, ha sematikusan letakarnánk a játékosokat.

A brazil válogatott hanyatlásának okait kereshetnénk az utánpótlásban, a brazil bajnokság erejében és akár a játékosok hozzáállásában is, de én egy másik aspektusból szeretném megközelíteni a helyzetet. Egy olyan helyzetből, ami egyeseknek felületesnek tűnhet, de véleményem szerint tökéletesen körülírja a brazil labdarúgás helyzetét. Az elemzést a 2002-ben rendezett világbajnokságtól kezdem, mert ez az utolsó nagy torna, amit az ország megnyert (a 2004-es Copa Américát figyelmen kívül hagyva). 

2002-es világbajnokság:
Kezdő tizenegy a döntőn (a játékrendszeren össze lehet veszni, akár a 4-4-2 gyémántot is rá lehet fogni a csapatra a 3-4-1-2 melett):

Amennyiben valaki kiesett volna a kezdőcsapatból nem biztos, hogy a cserék megfelelően tudtak volna pótolni mindenkit, de kétségbeesniük nem kellett volna, hiszen a padon Júnior, Anderson Polga, Juninho vagy az akkor még ifjú Kaká várt a bevetésre. 

2015-ös Copa América:
Kezdő tizenegy az első mérkőzésen:

A keretben megtalálhatóak különböző kezdő szintű játékosok, név szerint: Firmino, Marquinhos, Silva és Coutinho.

A különbség szinte minden poszton szembeötlő a két kezdőcsapat között, nem tudok olyan játékost mondani a jelenlegi brazil kezdőből, akik megütik a 2002-es lécet. Neymarral lehetne példálózni, de a kezdőbe ő sem fért volna be. Az első meccsen még padon ülő Silva az egyetlen, aki beférhetett volna a 2002-es döntőbeli kezdőcsapatba. 

Fontos megemlíteni, hogy a jelenlegi kezdő/keret is lehetne erősebb, ami ha nem is lenne világverő, de a jelenleginél mindenképpen magasabb szintű játékerőt képviselne. Tény, vannak sérült játékosok Brazília táján, de ettől függetlenül Dunga hozzáértését és a felkészülési meccsekre nevezett keretét elnézve nem hiszem, hogy sokkal másképpen állt volna fel a torna első néhány meccsén. Talán mondanom sem kell, hogy a kezdőben a Jefferson-Filipe Luís-Elias-Fernandinho-Willian-Fred-Tardelli fogat nem a legveretesebb.

A kapuból kiesett Diego Alves, a bal oldalról pedig Marcelo, így az a Luís játszik helyette, aki egész évben alig játszott. Elias helyett pedig bőven játszhatna Rodrigo Caio (most igazolta le a Valencia) vagy Ramires, aki sérüléséből visszatérve is magasabb szintet képviselne. Lucas Williannal szemben előrelépést jelentene, de Dunga nem is vitte ki magával a tornára, pedig sérülése után a PSG egyik legjobbja volt. Fred helyett pedig Coutinho nyugodtan játszhatna. Adódik a kérdés, hogy Tardelli helyett ki játsszon? Ezzel a kérdéssel érünk el a cikk egyik központi témájához, a brazil csatárkérdéshez. 

Az idők során Brazília mindig rendelkezett egy meghatározó csatárral, akit az utóbbi 15 évben hívhattak Ronaldónak, Adrianónak, de akár Luís Fabianónak is, aki hiába lóg ki a felsorolásból, de nagyobb játékerőt képvisel, mint a jelenlegi brazil befejezők.

Annak, hogy nincsen egy klasszis kilencese Brazíliának több oka van, de én egyet emelnék ki. Ez az indok a labdarúgás átváltozása, melynek következtében a középpálya a játék központi helye lett, s ez meghatározza a labdabirtoklással együtt a védekezést is. Emiatt más típusú csatárok kellenek Európába, s Brazíliának sem ilyen játékosokat kell termelnie. A csatárok szerepe megváltozott, a klasszikus kilences poszt a legtöbb helyen eltűnt, s ezt felváltotta az a szerepkör, mely képes területet biztosítani és képes a jó összjátékra rengeteg munka mellett a pályán. Ez viszont a brazil mentalitással ütközik, így véleményem szerint ez lehet az oka a megfelelő csatár hiányának. Persze a szerencse is közrejátszik, nem mindig ugrál ki a bokorból egy Ronaldo vagy egy Adriano.

Ezenfelül az is a hanyatlás oka lehet, hogy a legutóbbi brazil szövetségi kapitányok Dungától kezdve (2007) jelenleg Dungáig bezárólag (2015) görcsösen ragaszkodnak a brazil stílustól eltérő felfogáshoz, ami teljesen idegen a nemzet játékosainak. A 2006-os válogatottat azért nem számítottam bele, mert ott a gyenge forma és az öreg játékosok is közrejátszottak abban, hogy nem bírták Franciaországgal a tempót. Brazíliának érdemes lenne valami mást kitalálnia, amiben a játékosok jól érzik magukat, mert a jelenlegi rendszerben észrevehetően csak szenvednek, ami nem vetít előre jó eredményeket.

Summázva a brazil labdarúgás hanyatlásának több oka is van, olyanok is, amiket nem említettem meg a poszt terjedelme miatt és azért, mert akkor könyvet kezdtem volna írni (ezeket akár jelezhetitek kifejtve hozzászólásként), de amíg Dunga-félék irányítják a csapatot nem fog semmi jó történni, kell egy jó szakember. A keret nem rossz még úgy sem, hogy nincsen egy valamire való csatár, csak össze kéne gyúrni...

 

írta: Petr

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr147575078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ComLo 2015.06.29. 11:44:22

Biztos nagyon sok igazásg van eben az írásban, nem vagyok brazil szurkoló, és nem értek ilyen mélységig a focihoz, de ...

Az a hanyatlás, azt jelentette hogy kétszer a negyedüntőben, egyszer pedig a bronzmeccsen buktak. Ahogy elnéztem csak a németek hoztak náluk jobb átlagot az említett időszakban. Azért erre azt mondani hogy hanyatlanak :-) . Vagy akkor kéne egy olyan cikk is, hogy a fent leírtak ELLENÉRE miért van mégis ott mindig a Brazil válogatott a legjobbak között.

Kiszelka Péter · http://leshelyzet.blog.hu 2015.06.30. 16:24:27

Igazad van, nem rossz eredmények ezek, de egy brazil válogatottól mindenki szép és eredményes játékot vár. Erre legtöbbször képesek is voltak, manapság viszont ez nem jön össze nekik és láthatóan mehetne ez jobban is.

A kérésedre/kérdésedre röviden válaszolnék: Azért, mert egy ekkora ország ilyen tradíciókkal nagy eséllyel nevel ki ennyi válogatottnyi jó játékost. Csak sajnos ez nem elég arra, hogy visszakerüljenek a világ tetejére. Azt pedig ismét hangsúlyozom, hogy csak önmagukhoz képest gyengébb eredmények ezek, nem más válogatottakhoz képest.

PongLenis 2015.07.04. 14:26:04

Az a kulonbseg, hogy a 2002-es csapatban ot (!) korszakos zseni jatszott (Ronaldo, Ronaldinho, Carlos, Cafu, Rivaldo) a maiban pedig egy sincs, Neymarban van meg egyedul a potencial erre. Raadasul 2002 utan valahogy megprobaltak eleuropaiasitani (de szep szo) a brazil focit. Fokozatosan kioltek a jatekossagot, sokkal kiszamithatobb, unalmasabb es igy konnyebben verheto is lett a csapat, A klasszikus brazil foci ma mar nem letezik
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása