Leshelyzet

FutballGlóbusz: Arda Turan, a török mágus

2015. július 06. - Németh Barnabás

Már nemcsak lapértesülések, hanem hivatalos bejelentés is alátámasztja: Arda Turan a Barcelona játékosa. Bár amint tudjuk, csupán januártól léphet majd pályára, nézzük meg, ki is valójában ő, honnan jött, milyen játékosprofillal jellemezhető és hogyan fog tudni beilleszkedni a Barcelonába.

Karrier

Arda Turan 1987. január végén látta meg a napvilágot egy isztambuli kórházban, Törökországban. Először 13 évesen, 2000-ben került el egy nagyobb csapat utánpótlásába, a Galatasaray együtteséhez. Ott 5 évet töltött az utánpótlásban, majd a "Kárpátok Maradonája", Hagi felvitte őt az első csapathoz, ahol további 6 évet szerepelt, bár egy évet kölcsön a Manisaspor együttesében. A Galatasaray felnőtt focistájaként 130 mérkőzésen lépett pályára és 29 gólt szerzett. Itt akkora tiszteletnek örvendett, hogy megkapta azt a 10-es mezszámot, amit előtte régebben Hagi és Metin Oktay viseltek, továbbá csapatkapitánya is lett a török csapatnak, hiszen remek játékával még a BL csoportkörben is nagyban segítette a csapatot.

2011 augusztusában az Atletico Madrid igazolta le őt 12 millió euróért cserében (+bónuszok), ezzel Arda Turan lett minden idők legdrágább török játékosa. Legnagyobb eredményeit itt érte el, első évében a 2011-12-es szezonban Európa Liga győztes lett, majd utána az Európai Szuperkupát is megnyerte csapatával. 2013-ban megnyerte a Copa del Reyt, illetve a Spanyol Szuperkupa döntőben ezüstérmet szereztek, ám a rákövetkező év volt az, amelynél mindenki felfigyelt az Atletico Madridra. A 2013-14-es szezonban a BL döntőig jutottak, ahol az utolsó percekben egyenlített ki a Real Madrid és a hosszabbításra elfogyott az Atletico, így tehát "csak" a BL ezüst jutott nekik. Ugyanebben az évben viszont megnyerték a spanyol bajnokságot, majd utána a Spanyol Szuperkupát is Diego Simeone vezetésével.

arda_1280x720-eng_v1436204480.jpg

2015. 07. 06-án pedig leigazolta őt az FC Barcelona, 34 millió euróért (további 7 millió euró lehet még).

Magánélete

Arda élvezi, amikor Messivel hasonlítják őt össze bármilyen módon, ám úgy gondolja, hogy Lionel Messi a világ legjobb játékosa. Kapcsolatban áll még mindig nevelőegyesületével, ahol gyakran kikérik a véleményét az U21-es csapatról, melynek játékát mindig figyelemmel kíséri, ha tudja. 2008-ban összeesett a pályán és kórházba vitték, majd szívritmuszavart diagnosztizáltak nála, ám kiderült, hogy ezt csak a kifáradás okozta és hosszú távon nem áll fenn nála. Állítólag nagyon szereti az autókat és egy Aston Martin DB9 és egy Mercedes-Benz SLS AMG van neki.

Játékosprofil

Arda Turan 177 cm magas és 76 kg a testtömege. Leggyakrabban a pálya jobb oldalán tűnik fel, egy igazi kétlábas focistáról beszélhetünk. A 2014/15-ös szezonban összesen 46 mérkőzésen lépett pályára és 3 gólt szerzett, illetve 6 gólpasszt adott, 8 sárga lapot és 1 piros lapot kapott (2 sárgával). 

A 2014/15-ös szezonban a bajnokságban nyújtott mutatóit hasonlítsuk össze Andrés Iniestaéval, hiszen valószínűleg az ő pozíciójában kaphat majd szerepet:

Iniesta

Arda Turan

Lejátszott mérkőzések 23 32
Lejátszott percek 1510 2334
Pontos passzok 1160 1044
Passzok hatékonysága 90% 85%
Átlagos passzolási távolság 15 m

13 m

Kulcspasszok 16

30

Gólpasszok 1 4
Elkövetett szabálytalanság 13 42
Szabálytalanságok ellene 35 50
Szerelés és hatékonysága 25 (47%) 52 (41%)
Cselek 28 (62%) 42 (53%)
Párharcok 6 (30%) 35 (53%)
Labdaszerzés (passz olvasás) 8 27
Felszabadítások 10 16

 

 

Ezen statisztikákból is látjuk, hogy Arda sokkal inkább "romboló" jellegű játékos, mint Iniesta, ez pedig leginkább a keményebben védekező csapatok ellen lehet célravezető. Látjuk, hogy a passzaik hatékonysága kicsivel tér el a másiktól, ez pedig arra is visszavezethető, hogy az Atletico Madrid és a Barcelona játékstílusa teljesen különböző. Amint látjuk, kulcspasszokban és cselekben is hatékony Arda, így valószínűleg csak idő kérdése, hogy felvegye a Barcelona stílust. Ehhez 4 hónapnyi edzés a csapattal elég lesz valószínűleg. Nézzünk meg róla egy videót és próbáljuk leszűrni belőle további információkat.

 

 Ebben a videóban is láthatjuk, hogy Arda labdával nagyon kreatív és rendkívül jó játékos. Képes cselezni, ezáltal területet nyerni és bármikor benne van egy-egy gyilkos passz a játékában. Jól lát a pályán és nemcsak cselez, hanem ezzel együtt figyeli társait is, mikor lehet nekik játszani a labdát. Ez a Barcelona stílusához elengedhetetlen és ezzel valószínűleg gyorsan is fog azonosulni, hiszen kognitív képességei magas szinten vannak, továbbá egy kezdeményező játékosról beszélünk. Arda úgy gondolja, hogy a kevesebb néha több és ezt le is nyilatkozta: "Simeone játékstílusa túl magas fizikális elvárásokat követel". Fizikálisan egyértelmű, hogy az Atleticoban eltöltött évek alatt megerősödött, de továbbra is fennmaradt nála a játékosság, a kreatív játék.

arda.jpg

Talán a legfontosabb még Turan esetében, hogy egy nagyon sokrétű játékosról beszélünk. Luis Enrique szereti, ha játékosai gyakran változtatják helyüket az ő elmozgó játékrendszerében és láthattuk, hogy Arda a pálya szinte bármelyik részén képes feltűnni a támadószekcióban és hasznos tagjává válni a támadásoknak. Talán nem a leggyorsabb játékosról beszélünk, de alacsony súlypontja miatt rövidtávon és irányváltásoknál ezzel képes meglepetést okozni az ellenfeleknek. Jó igazolásnak tűnik, szüksége is van arra a 4 hónapra a csapattal, hogy felvegye azt a ritmust és játékstílust, amivel talán még eddig sosem találkozott.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr447606064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PECA 2015.07.07. 07:45:03

Welcome Arda! Bizonyítsd, hogy jó igazolás leszel! Sok sikert. Hajrá!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.07. 13:06:39

Kíváncsi leszek, hogy tényleg Iniesta helyettese / utódja lesz-e, de tényleg nagyjából abban a pozícióban van helye és értelme neki.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása