Leshelyzet

FutballGlóbusz: Lesz-e a Videoton a harmadik?

2015. július 14. - JeneyAnna

Az egykor UEFA-kupa döntős csapat ismét útban egy nemzetközi kupasorozat csoportköre felé. Méghozzá az első számú sorozatéba, ahol valóban csak a kontinens legjobb együttesei képviseltethetik magukat. A Vidi kiemelésének hála csak a 2. körben csatlakozva, azaz ma este kezdi meg selejtezős szereplését a The New Saints FC ellen, akik Európa leggyengébb bajnokságából érkeztek a BL előszobájába. A mérkőzés előtt a fehérváriak számítanak az esélyesebbnek, de mégis mit jelent ez? Egy esetleges győzelem előrevetíti-e további jó BL szereplést is?

A Videoton UEFA-kupa döntőjének első meccse 1985-ből

A történet nyilvánvalóan nem fekete-fehér, de tény az is, hogy a magyar csapatok nem muzsikálnak túl jól a selejtezőkben. Noha minden évben legalább egy csapat képviselte Magyarországot a Bajnokok Ligája selejtezőjében, amióta ezt a nevet viseli a sorozat (1992.) , mindössze az idei Vidi lehet a 3.(!) olyan közülük, aki eljut a csoportkörig is. Ez persze minden magyar selejtezős csapatról elmondható volt a Debrecen 2009-es BL csoportszereplése óta. Mégis mintha felcsillant volna most újra a remény. A csapat összeszokott, a játék biztató. A csoport küzdelmek előtt azonban még hosszú út és hosszú játékpercek várnak a csapatra. A walesi bajnok legyőzése nem tűnik talán elsőre nagy falatnak, de...

Véletlenül sem szabad őket leírni, már csak annak tükrében sem, hogy csak az utóbbi szezonban megnyerték hazájuk bajnokságát, ligakupáját és a Walesi Kupát is, tehát odahaza egyértelmű a hegemóniájuk. És ha azt hinnénk, csak Walesben könnyű jól muzsikálni, ránk cáfol az, hogy a múlt héten véget ért első BL selejtezőkörben 6-2-es összesítéssel búcsúztatták a jóval esélyesebb B36 Torshavn csapatát, így önbizalommal telve nézhetnek a további kihívások elé. Tudásban és játékban a kiejtett Torshavn is messze elmarad ugyan a magyar bajnoktól, de úgy tűnik a nehezebb ellenféltől csak még jobban felszívják magukat a walesiek, futballigazgatójuk, Craig Harrison kemény ütközetre számít.

"Más történet lesz a Videoton elleni. Több, mint elengedő információt gyűjtöttünk az együttesről. Kielemezzük a játékát, s meghatározzuk a saját stratégiánkat és játékunkat. Remélhetőleg ez hozzásegít minket a továbbjutáshoz. Nyilvánvalóan komolyan vesznek minket, hiszen az edzőjük eljött, hogy megtekintsen minket. Ez nagy tiszteletről árulkodik a részükről, mi pedig szintúgy hatalmas tisztelettel vagyunk irántuk.” -nyilatkozta Harrison továbbjutásuk után

Adminisztrációs hibák miatt azonban a fehérváriak sok kulcsjátékosa kényszerül kihagyni a találkozót többek közt Danilovics, Pajovics és Ivanovszki sem lesz ott ma este. Sérülés miatt hiányzik még a keretből Feczesin Róbert és Rémi Marevál is.

Mindezek ellenére a fogadóirodák egyértelműen a Vidit értékelik esélyesebbnek, és mellettünk szól még a csapatok közti értékkülönbség és a magyar és walesi bajnokság erőssége közti differencia is. Míg a  Videoton játékosok összértéke 11,25 millió dollár, a TNS 1,1 millió "dollárnyi" játékost tudhat magáénak, az OTP bank liga a 32., a walesi Premier League az 51. "legerősebb" bajnokság a kontinensen. Egy UEFA által közölt statisztika szerint ráadásul a fehérváriak rendelkeznek Európa legjobb védelmével.

Ha a magyarok sikerrel veszik ezt a párosítást, a következő körben olyan nehezebb ellenféllel is szembe találhatják majd magukat, mint például a Steaua Bukarest. A 3. selejtezőkör sorsolását július 17.-én tartják.

 

 

A Videoton 18 fős kerete a mai TNS FC elleni meccsen:

Gábor Péter, Gyánó József, Szolnoki Roland, Heffler Tibor, Juhász Roland, Paulo Vinícius, Lang Ádám, Fejes András, Pátkai Máté, Simon Ádám, Dinko Trebotic, Kees Luijckx, Kovács István, Gyurcsó Ádám, Koltai Tamás, Filipe Oliveira, Marko Pajac, Sejben Viktor

A mérkőzést ma este 20 órától játsszák a Park Hall Stadiumban.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr177626844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PECA 2015.07.14. 12:15:57

Sok sikert a fiúknak ma estére és a továbbiakban is. Jó lenne, ha magyar csapatok képviseltetnék magukat az európai kupasorozatokban. Hajrá Fiúk, mindent bele! Mutassátok meg a MAGYAR VIRTUST!
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása