Leshelyzet

Kapuk mögött: A futballetikett határsértői

2015. június 19. - Németh Barnabás

Mindenki számára vannak olyan események, történések a futballpályán, amitől nagyon könnyen felkapjuk a vizet. Szerkesztőink megpróbálják most megfogalmazni, mik szerintük a legvisszataszítóbb "szabályos" cselekedet a futballpályán, vagy mi az, amit véleményünk szerint jobban kellene büntetni. 

fair-play.jpg

K.P.:

Számomra a legvisszataszítóbb szabályos dolog a futballpályán az a cselekedet, amikor játékmegszakítás után a szabálytalankodó vagy az addig támadó fél a labdát elrúgja vagy elviszi a helyéről, ezzel megakadályozva a játék gyors folytatását, mindezt azért, hogy legyen lehetőség a védekező pozíciót hamar felvenni. Véleményem szerint ezt büntetni kellene egy sárga lappal. Ez egy rendkívül pimasz és unfair cselekedet, amivel a támadó csapatot jó lehetőségtől fosztja meg a játékos. Ez ellen a kézilabdában szabályt is hoztak, sípszó után az addig támadó félnek kötelező letennie a labdát a földre úgy, hogy az ne mozogjon. Úgy gondolom, hogy egy ilyen szabály a focira is ráférne.

K. A.:

Nekem az hiányzik, hogy egy-egy nagy csata után az legyen a játékosok első cselekedete, hogy az ellenféllel, majd pedig a játékvezetővel kezet ráznak. Előbbinek megköszöni, hogy megmérettethette magát, az utóbbinak pedig hogy helyes mederben tartotta az eseményeket, betartatta a szabályokat, megóvva ezzel a résztvevők testi épségét, hiszen erről szól a sport. Aztán a következő út vezessen a közönséghez, köszönetként a buzdításért, bármi lett az eredmény. Ezek hiánya nálam a sportemberi magatartás felrúgását jelentik.

H.G.:

Számomra rettentően visszataszító, amikor egy mérkőzésen az egyik csapat szándékosan hergeli az ellenfelet. Ez olyan mértékben nem tartozik a labdarúgáshoz, hogy felháborító. Olyan eszközt használnak ki vele, amely már nem is pszichológiai fegyver, hanem egyfajta erkölcsi vétség. Undorító a mai labdarúgásban látni továbbá a média túlságos befolyását. Néha a reklám érdekében ez a csodálatos játék teljes mértékben fel van áldozva.

N. B.:

Az általam választott legvisszataszítóbb dolog a futballpályán egy olyan szabályos, szabályoknak teljesen megfelelő esemény, ami az egyik legaljasabb, amivel találkozhatunk.
A labdabirtokló csapat arra kényszerül, hogy egy sérülés miatt az oldalvonalon
kívülre juttassa a labdát, majd ápolás következik. Az ápolás befejeztével az ellenfélnek vissza kell adni a labdát a fair play "szabályainak" megfelelően. Ekkor sajnos nagyon sokszor látjuk, hogy a labdát az ellenfél térfelén lévő oldalvonalon rúgják ki és így juttatják vissza a labdát az ápolás előtt labdát birtokló csapatnak. Ezután pedig mi történik? Visszatámadnak a labdaszerző csapat tagjai, ezzel lényegesen hátrébb szorítva az ellenfél csapatát.

R. J.:

Elfogadhatatlannak tartom, amikor az egyik csapat játékosai, vagy egészében egy csapat lenézi, kiröhögi a gyengébb ellenfelet. A mosoly, az öröm elengedhetetlen része a játéknak, hiszen a futball élvezete nélkül nem lehet művészi teljesítményt nyújtani, ehhez a játékszeretete és öröm kell. De amikor egy csapat kiröhögi az ellenfelét, mert gyengébbek, azt gusztustalannak tartom! Ide sorolnám azt is, amikor az egyik fél vezet több góllal és elkezdik félvállról venni a mérkőzést, a szememben ez is lenéző cselekedett. Ilyen esetben a 90 perc alatt az erősebb csapatnak 8-10 vagy akár 15 gólt kell rúgnia ha teheti, hiszen azzal tiszteli meg az ellenfelét, ha tudása legjavát adja ellenük. Összegezve, a leggusztustalanabb dolog, amikor az egyik fél lenézi a másikat!

 

B-M. G.:

A legvisszataszítóbb: a színészkedés. Visszataszító az, hogy a profi futballistákat külön megtanítják esni, majd a földön maradni. Visszataszító az, hogy egy normális szerelést nem lehet ma már látni, mert a támadó egyből 10 pontosat esik... Félreértés ne essék!!! Védeni kell a testi épséget és a támadó focit is, viszont látható, hogy manapság egyes játékosoknál/csapatoknál nem is látszódik az, hogy esetleg bárminemű támadni akarás (támadás befejezés) lenne a cél, egyszerűen csak arra játszanak, hogy szabadrúgást, vagy akár 11-est kapjanak és kész... Ez nonszensz! Sajnos a mai futballban a színészkedés a nagy párharcok egyik kulcsa lehet a győzelemhez. Emlékezzünk csak vissza nyugodtan az elmúlt évek egy-egy nagy El Clásicojára (mindkét oldalról), vagy akár Ibra kiállítására a Chelsea elleni mérkőzésen és még lehetne sorolni...

 

Várjuk olvasóink véleményét hozzászólás formájában, hogy szerintük mi a legvisszataszítóbb "szabályos" jelenség a futballpályán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr217554186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.19. 18:49:44

Ha már ápolás, felírhatjuk azt is, amikor a meccs vége felé az egygólos győzelemre álló csapat játékosai sorra görcsöt kapnak, percekig ápoltatják magukat, aztán simán visszasétálnak és folytatják. Azt hiszem, ezt Drogba járatta csúcsra, amikor az oldalvonalon kívülről gurult vissza, hogy meg kelljen szakítani a játékot...

De egyébként tényleg a labdaelrúgás az egyik legidegesítőbb időhúzó - játékot tördelő módszer.

Ne küldj levelet 2015.06.20. 11:39:25

Ezen a szinten amiről beszéltek, ez nem játék, sport, hanem kőkemény üzlet, munka. Így felesleges a nyavalygás.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2015.06.20. 13:09:56

A legundorítóbb dolog számomra a sárga lap túlzott gólörömért...

_Neville 2015.06.20. 13:44:54

Az időhúzó fetrengés. Amikor egy csapat bunkerrel ki akarja húzni a végéig az eredményt, és minden fizikai kontakt után látványos, több perces fetrengést rendeznek.

Ired 2015.06.21. 10:21:35

nem konkrétan etikett-sértés, teljesen szabályosnak minősül, de szerintem rosszat tesz a jatéknak:
labda kikísérése..

A csapat ért utoljára a labdához, az a jatéktérről kifelé gurul.
B cs. jatékosa a labda és az azt elérni próbáló játékos közé áll, miközben ő maga nem kívánja a labdát megjátszani.

nem is értem miért nem próbálnak ez ellen fellépni.
egy olyasmi szabály-módosítás, hogy ilyen esetekben (ellenfél jatékos labdához való hozzáférésének akadályozása), a következő bedobás-szöglet-kirúgást úgy kell megítélni mintha az akadályozó ért volna utolsóként a labdához

Unbiased 2015.06.21. 16:46:42

Amikor partdobás előtt több métert mozog az ellenfél térfelének irányába a dobó. Még nem láttam játékvezetőt, aki visszarendelte volna a játékost a szabályos helyre.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása