Leshelyzet

Edzői szemüveg: Bilbao - Barcelona elemzés

2015. augusztus 15. - Németh Barnabás

A Spanyol Szuperkupa első mérkőzésén az Athletic Bilbao 4-0-ra győzte le meglepetésre a nagyon gyengén teljesítő Barcelona együttesét, akik ugyanazon a héten még megnyerték a Sevilla elleni Európai Szuperkupát, ezzel egy lépéssel közelebb kerülve a sextupléhez (6 kupás szezon). Ez a vereség még nem jelenti azt, hogy a Bilbao nyeri a Szuperkupát Spanyolországban, de nagyon (értsd: hihetetlenül) megnehezítették a Barcelona dolgát.

 

Kicsit nézzünk bele, hogy ez a rendesen felforgatott Barcelona kezdőcsapat, hogyan veszítette el a Barcelona szurkolók bizalmát. 

A kezdőcsapatban legnagyobb érdekességei, hogy Bartra-Vermaelen volt a két középhátvéd, mellettük bal oldalon Adriano kapott lehetőséget (Alba sérülése miatt), előttük pedig a Mascherano - Sergi Roberto - Rafinha hármas szerepelt, míg a támadósorban a sérült Neymart Pedro helyettesítette. Mindezen játékosok úgy játszottak, hogy a kispadon ott ült Piqué, Busquets, Mathieu (aki nyilván rutinosabb a Barcában, mint Vermaelen), Rakitic és Iniesta is.

Minden védelemnek a világon szüksége van vezéregyéniségekre és amint tudjuk, Bartra nem Puyol és még Piqué vezéri kvalitásait sem üti meg, Vermaelenről nem is beszélve. Mascherano pedig előttük kapott szerepet. A középpályán teljesen hiányzott a rutin, gyakorlatilag, ha arra gondolunk, hogy Xavi vagy Iniesta a mindenkori Barca trénerek meghosszabbított jobb kezei a pályán, akkor most nem tudunk a középpályáról sem olyan nevet mondani, aki egy stílust meg tudna határozni jelenlétével és taktikai felkészültségével. Sergi Roberto és Rafinha sem ilyenek. Sajnálatos, de meg kell értenünk, hogy a játékosok is emberből vannak, ez a mérkőzés pedig még mindig az előszezon része, így muszáj Enriquének is pihentetni játékosokat, főleg, ha ilyen feszített a menet az előszezonban.

Emeljünk most ki néhány fontos momentumot, ami többször megismétlődött a mérkőzés során és talán választ kapunk arra, hogy a Barcelona miért nem tudott effektíven focizni a remekül presszionáló Bilbao ellen.

1. 

1_4.png

Mondhatnánk, hogy ennyire hiányzott "csak" Busquets a Barcelonából. Amint látjuk Mascherano a labdás felé közelít, pedig még ő nyilatkozta azt régebben, amikor idejött, hogy elképesztő volt látni, hogy néha azzal segít a társának, ha eltávolodik tőle. Csak ezt a képet emeltem most ki, de többször előfordult, hogy Mascherano a középpályán az ellenfél játékosai közt rosszul találta meg az üres területeket. Ez a rovat lehetne a "Busquets itt lenne" rovat. Ha a sárga karikában lenne Mascherano, ugyanúgy megjátszható lenne, sőt több ideje lenne átforgatni a játékot vagy szembefordulni az ellenfél kapujával nyitott pozícióban és indítani vagy átlós passzal előrevinni a támadást.

2.

4_5.png

A kis területen történő játék. Rendben, hogy a Barcelona kis területen remekül játszik, sokat is gyakorolják az ún. Rondo gyakorlatot, de az, hogy mérkőzésen ilyen sokszor előforduljon ez a jelenet, szinte nonszensz. Ha már a két kis sárga karikában helyezkedne 1-1 támogató játékos, azonnal lehetne folytatni a játékot, így viszont elég 1 vagy 2 Bilbao játékos ahhoz, hogy a Barcelona elveszítse a labdát.

 

3. 

3_5.png

Tegyük fel, hogy nem szoktam annyira figyelni Rafinha helyezkedését és átlagpozícióját, de szerintem nagyon ritka, hogy egy kreatív játékos, aki a labdakihozataloknál kevésbé megbízható, mint Messi, ilyen mélyen helyezkedjen a pályán. Látjuk is a következményét, ő is túl közel helyezkedik társához, így amint labdát kap, a Bilbao középpályás letámadása következtében, azonnal labdát veszít, nagyon nehéz arról a kis területről kifordulni labdával, ráadásul a saját térfelének közepén rendkívül kockázatos. Többször előfordult.

 

4.

2_5.png

Szintén szervezésbeli hiba a Barcelonánál, egy egyszerű, számtalanszor lejátszott 3:1 elleni szituációt nem tudnak megoldani. Amint látjuk, Sergi Roberto úton van (nagyon helyesen), hogy megtámogassa a labdás játékost és meg tudják játszani Adrianot a szélen, de Vermaelen labdája későn érkezik, addigra pedig a sárga nyilakból látható szög már majdnem nagyobb, mint 90 fokos. Erre bizony Adriano is reagálhatott volna, hiszen Robertonak így gyakorlatilag le kell pörgetnie a labdát, a lábfej belső részével ez egy roppant nehezen kivitelezhető passz, ha pedig egy gyengébb pörgetést választ, a Sergi Roberto mögött érkező ellenfél játékos azonnal olvassa a szándékot. Ebben az esetben Busquets egészen biztos, hogy nem adta volna a labdát Adrianonak, hanem átvette volna és a túloldalon helyezkedő Bartra kapta volna az ívelést, amennyiben Alves nincs üresben. 

5. 

5_4.png

Ne menjünk el amellett, hogy a Bilbao hogyan használta ki a Barcelona középpályájának rutintalanságát! A Bilbao középpályás presszinget alkalmazott, miután a Barcelonának sikerült megtartani a labdát a saját térfelén. Ez röviden abban merül ki, hogy a középpálya összes területét jól zárják le és amint valaki labdát kap a középpályán, azonnal lesz egy-egy ember, aki megtámadja őt, ezzel gyakorlatilag az összes Barcelona játékos a saját kapuja felé nézve tudja csak átvenni a labdát. Ez volt az a védekezés forma, ami teljesen megölte most a Barcelona előre játékát.

 

 

Röviden csak ezt a pár jelenetet akartam kiemelni, nem kívántam a gólokról külön elemzéseket írni, elég azt érezni ezekből, hogy a Barcelonánál nem volt előrefelé játék, sőt még a labda megtartásával is küzdöttek. A Bilbao kivárt és kikényszerítette a hibákat, melyekből aztán gyors támadásokat vezettek és tényleg minden lehetőséget megragadtak. 

 

Németh Barnabás

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr547708560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása