Leshelyzet

A jövő futballistái: A Halilovic - Ödegaard páros jellemzése

Kié a jövő? I.

2015. július 08. - Kiszelka Péter

A 2014/2015-ös szezonban két olyan játékos cserélt klubot, akiknek nagy jövőt jósolnak a világ labdarúgásában. Mindketten hasonló poszton játszanak, amennyiben a jövőben minden jól sikerül számukra elképzelhető, hogy egyszer az Aranylabdáért is megharcolnak. Mindkettejükben megtalálható az a bizonyos ’x’ és mindketten olyan klubokban fociznak, ahol szem előtt vannak. Hogy kik is ők?

Alen Halilovic 2014 nyarán, Martin Ödegaard pedig 2015 telén igazolt új klubjába nagy reményekkel.

Alen Halilovic:
A horvát 1996. június 18-án látta meg a napvilágot Dubrovnikban. A korosztályos csapatokat Zágrábban, a Dinamónál járta végig. 2012-ben játszotta első hivatalos felnőtt tétmeccsét az országos rivális, a Hajduk Split ellen. Debütálhatott a Bajnokok Ligájában is a PSG ellen.
A válogatott ranglétrát teljesen végigjárta, 2013-ban lehetősége adódott bemutatkozni a felnőtt válogatottban.
Halilovic fejben erős, de fizikai korlátai vannak. Ennek köszönhető a korosztályához képest gyengébb állóképessége és az, hogy viszonylag könnyű elnyomni testtel. Utóbbit igyekszik kompenzálni fürgeségével és gyors irányváltásaival, a labdavezetés legnagyobb erősségei közé tartozik csakúgy, mint a rövidpasszos játék. A gyengéi közé tartozik még a védekezés és a kulcspasszok. Utóbbinál általában észreveszi a lehetőséget, de gyakran hiba esik az átadásba.
Jelenleg az FC Barcelona B csapatánál játszik (2014 nyara óta), túl van egy nem túl sikeres idényen. A csapat élén rossz edzőt rosszabb követett, nem játszatták eleget és a szerkezetben sem mindig ott játszott, ahol kellett volna. Ennek tudható be a gyengébb játék és az, hogy a fejlődése nem a várt ütemben halad. Amennyiben a 2015/2016-os szezont nem egy dilettáns edző alatt fogja végigjátszani lehet, hogy beváltja a hozzá fűzött reményeket, de még egy ehhez hasonló év nem fér bele a megfelelő fejlődési ütembe. Idén harmincegyszer lépett pályára (egy Spanyol Kupa mérkőzéssel együtt), ezeken négy gólt szerzett úgy, hogy a mezőnyben sokszor egyedül ő szolgáltatta a fényt az alagút végén egy olyan pozícióban, ami számára idegen. Legjobban a klasszikusabb irányító szerepben érzi jól magát (a korábbi Iniesta-szerepkör), de védekezésben nem lehet rá ténylegesen számítani a fizikai korlátai miatt. Jobbszélsőkét is jó teljesítményre képes, de a sebességén még csiszolni kell, hogy a játéka ott is szóba jöhessen komolyabb csapatok ellen. Az ellenfelek gyűrűjében jól forog, de a súlypontja még nem elég alacsony.

Martin Ödegaard:
1998. december 17-én született Drammenben, Norvégiában. A helyi csapatból 2009-ben igazolt a Stromsgodsetbe, ahol rengeteg rekordot döntött meg, 13 évesen már a felnőttekkel edzett. 2014-ben a felnőtt csapatban is bemutatkozhatott 15 évesen és 118 naposan. A Real Madrid 2015-ben igazolta le a téli átigazolási szezonban nagy reményekkel, de egyelőre a Castillánál játszik úgy, hogy van lehetősége a nagyokkal játszani.
A válogatott ranglétrát gyorsítva végigjárta ő is a horváthoz hasonlóban, 2014-ben mutatkozott be először a felnőttek között, s ugyanebben az évben bemutatkozott az első tétmeccsén is 15 évesen és 300 naposan.
Ödegaard stílusa hasonlít a horvátéhoz, de fizikálisan talán erősebb és gyorsabbnak is tűnik. A rövidpasszos játékban gyengébb, de kulcspasszai gyakran ülnek. Mondhatjuk úgy is, hogy képességeik kiegészítenék egymást. Két hasonló típusú irányító más erősségekkel, de mindkettejükben ott a potencia arra, hogy gyengeségeikből az erősségük legyen. Ödegaard előrébb játszik, mint Halilovic az FC Barcelona B-ben, de hátulról indulva is veszélyes. A harmadosztályban kilencszer lépett pályára, ezalatt 1 gólt szerzett. Már sikeresen bemutatkozott a nagycsapatban is, ahol Ronaldót váltotta a pályán.

Mindkét játékos hatalmas potenciállal rendelkezik, vajon látjuk őket meghatározó játékosként egy nagyobb csapatban? Minden bizonnyal igen, a kérdés az, hogy hol. Jelen állás szerint ez a két klub a Barcelona és a Real Madrid, de a két együttesnél nincs minden rendben az utánpótlás kezelésével jelenleg.
A Barcelona elnöksége olyan embereket alkalmaz az utánpótlás élén, akik nem képesek átugrani a lécet, akiknek a hatása mindenképpen negatív a  játékosokra nézve. A csapat élére - mint korábban említettem - hozzá nem értő edzőket neveztek ki, akik alkalmatlanok a munkára (így került a csapat élére Eusebio - ő inkább maradt meglepően sokáig - és Vinyals). Eusebio a szezon nagyobb részében vezette a csapatot, de a 2013/2014-es szezont megközelíteni sem tudta, ami a munkájába került. A csapat összeállításánál ezenfelül érdekes döntéseket hozott, Adama, Samper és Halilovic is sokszor nem megfelelő pozícióba került vagy nem is játszott, ami rányomta a bélyeget a teljesítményre. Vinyals pedig folytatta az érthetetlen döntések sorát, ami az állásába került... A másik gond az, hogy a közeljövőben nem látom a fiatalok (ebben az esetben Halilovic) helyét a nagycsapatban - bár nem is nekem kell -. Hiába esne ki előle Sergi Roberto vagy Iniesta, sokkal több játékpercet nem tudna magának nyerni. Gyakorlatilag nincs lehetőség beépíteni.

A Real Madridnál pedig a tehetséggondozásra sosem fordítottak akkora figyelmet, mint a riválisnál, de az sem elhanyagolható tény, hogy nem is voltak akkora kaliberek az utánpótlásban, akik kiszoríthattak volna bárkit is a nagy sztárok közül - bár nagyobb tehetségek az utóbbi időben adódtak -, mert mint tudjuk, Pérez beleszólása túl nagy a keret kialakításában és nem áldozna be egy sztárt sem egy nem biztos játékosért. Ödegaardnak persze megvan a marketingértéke már most, fiatalsága révén még ennél is többet érhet el ezen a téren, de ne vegyünk rá mérget, hogy a közeljövőben kiszorít bármilyen irányítót a keretből (Kroos, Modric, Isco, James). A Pérez-effektusról ITT olvashattok cikket. Tény, ő rendkívül fiatal, így van ideje beérni akár kölcsönben, akár a Castillában, de én úgy gondolom, hogy valamilyen szinten elvárás tőle az, hogy helyet béreljen magának néha-néha a nagycsapatban is - nem az számít, hogy ez nekünk reális-e, hanem az, hogy számára az lehet-.

Lezárásul megjegyezném, hogy a lehetőség mindkét játékosnak adott a bizonyításra, csak élniük kell vele. Jövőre valószínűleg mindkét játékos kölcsönben tölti a szezont, ha minden igaz akkor spanyol első osztályú klubok is érdeklődnek mindkettejük után. Ödegaard - ha hinni lehet a híreknek egy másik madridi csapatnál folytatja (Getafe? Rayo?) -, Halilovic után a friss hírek szerint pedig a Villareal érdeklődik - véleményem szerint ez erős lenne neki, egy Rayóval jobban járna -. Remélem, hogy néhány év múlva írhatok róluk egy olyan cikket is, amiben a kivirágzásukat jellemzem, elemzem.

 

írta: Petr

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr167608500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PECA 2015.07.08. 21:39:20

Sok sikert és szerencsét kívánok a két fiatal srácnak! Remélem megtalálják a számításukat és tényleg egy olyan csapatot találnak, ahol klasszis játékosokká érnek. Drukkolok Nekik. ;-) Halilovic-nak egy kicsit jobban! ;D

Hock 2015.07.09. 12:33:40

Ha már spanyol gigászok utánpótlás csapata, akkor hajrá TAJTI!
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása