Leshelyzet

FutballGlóbusz: Az átigazolási szezon slágere, Paul Pogba

2015. július 06. - Kiszelka Péter

Vannak játékosok, akik meghatározhatnak egy egész átigazolási szezont egy klubnál, legyen szó akár az értékéről, akár a pályán bejátszott szerepéről. Vannak olyan játékosok is, akik mindkét kitételnek eleget tesznek, csakúgy, mint a cikkben elemzett Paul Pogba.

Pogba 1993. március 15-én született egy Lagny-sur-Marne nevezetű településen Párizs mellett. Több juniorklubban (Roissy-en-Brie, Trocy, Le Havre) is játszott Franciaországban mielőtt nagy reményekkel leigazolta az angol Manchester United, ahol 2009 és 2012 között játszott. A korosztályos csapatában olyan jól játszott, hogy viszonylag hamar felkerült a tartalékcsapathoz, ahonnan a tehetséges játékosoknak egyenes út vezethetett Sir Alex Ferguson csapatába. Ezen tehetséges játékosok között volt a francia és guineai gyökerekkel rendelkező Pogba is, aki nagy góljairól vált híressé. A skót hiába vitte fel a franciát az első csapathoz, lehetőséget nem adott neki a bizonyításra. Első és utolsó felnőtt manchesteri idényében (2011/2012) kapott valamennyi lehetőséget, de ezt kevesellte és továbbállt az olasz Juventushoz. Fergusonnal egymást hibáztatták a kialakult helyzet miatt.
A Juventusnál megtalálta számításait, egyre több lehetőséget kapva kiharcolta a kezdőtagságot és a tiszteletet, amire vágyott. Véleményem szerint a franciának – mint minden játékosnak – éreznie kell a bizalmat ahhoz, hogy a megfelelő teljesítményt tudja nyújtani. Talán ezért is jött el a Manchester Unitedből… Az olaszokkal 3 bajnokságot, kupát és 2 szuperkupát nyert (eddig) és bejutott a BL fináléba is 2015-ben.
Végigjárta a korosztályos válogatottakat és igyekezett bizonyítani a felnőtt válogatottban is, mely a 2014-es világbajnokságra készült. A VB nem jött össze Pogbáéknak, hamar kiestek gyenge játékkal és Pogba sem teljesített az elvárt szinten.

A játéka sokrétű, termetéhez képest meglepően gyors és fürge, de közel sem annyira, mint egy alacsonyabb játékos. Erős, robosztus játékos, ami miatt sokan védekező középpályást látnak benne, de ő a pálya teljesen más területén érzi jól magát. A Juventusban elsősorban a pálya közepén játszik szervezőként úgy, hogy gyakran felér a kapu elé, de nem egyszer (például a BL döntőben) bal oldali középpályást játszott (nem a klasszikus értelemben vett szélsőt, hanem belső középpályásként tolták a szélre).
Mint minden játékosnak, neki is vannak erősségei és gyengeségei is, sokaknak meglepetés lehet, hogy utóbbihoz a védekezés is, amiben jó statisztikái ellenére mégsem remekel. Helyezkedése sokszor megkérdőjelezhető, ezenfelül nem mindig érzi úgy, hogy ki kéne vennie a részét a védekezésből. Véleményem szerint előfordul, hogy esetenként dekoncentrált. Ilyenkor a passzai kevésbé ülnek és elkezd ész nélkül cselezgetni, lövöldözni és előfordulnak a gyakori szabálytalanságok is, mivel elcsúszik a védekezése. Az erősségei közé tartozik, hogy a felfutásai után a labdákat képes pontosan megjátszani, ezzel kulcspasszokat adva csapattársainak. Ezen felfutásokhoz – a  labdával – jó labdavezetői képességek kellenek, amik megvannak neki. Az erősebbik lábától méltán rettegnek a kapusok, hatalmas gólokat képes ragasztani nagy terület esetén. Magasságát a levegőben képes kamatoztatni, jól boldogul fejjel. Játékát a Manchester Cityben látott Yaya Touréhoz hasonlítanám, azzal a különbséggel, hogy kevésbé remekel védekezésben (nem a feltétlen szerelésekre, hanem a helyezkedésre értve; hozzá kell tenni azt is, hogy Pogba védekezésben "offenzívebb", Yaya pedig kevésbé, ezért hátrébb is helyezkedik). Az összehasonlításra az a fő indok, hogy a két játékos hasonló stílusban játszik, s mivel afrikai gyökerekkel rendelkeznek a génállományuk is hasonló, ami a fizikai paramétereikben látszódik a leginkább.
Yaya meccsenként 90 passzal operál, ennek 89%-a sikeres. Pogba kevésbé veszi ki a részét a szervezésből, neki alig több, mint feleennyi passza van (amik átlagban rövidebbek is), azok pedig kevésbé sikeresek, de a kapu elé ő ér fel többször kulcslabdát adni. Hasonló mennyiségű gólt lőnek és mindketten a távoli pozíciókból lövöldöznek általában. Pogba többször szerel, de többet is szabálytalankodik, ami abból ered, hogy védekezésben rengetegszer elcsúszik.

Jelenleg több klub is érdeklődik Pogba iránt, de jelenleg az FC Barcelona tűnik a legkomolyabb érdeklődőnek, akik jövőre igazolnák le az átigazolási tilalom miatt, de már idén szeretnék elintézni a transzfert. Ezenfelül a Manchester City és a PSG érdeklődéséről is hallani. Több vélemény is született arról, hogy mennyire passzolna a katalán gárdába, szeretném alább kifejteni a saját véleményemet Pogba és az FC Barcelona szempontjából. Bár tény, hogy átigazolás esetén a klub szempontja lenne Pogba szempontja is.
Az elején fontos megemlíteni, hogy Luis Enrique átszervezte a Barcelona játékát, ami sokkal direktebb lett, mint korábban. Bátorkodom a Rijkaard-érához hasonlítani. A csapat megtanult kontrázni és az egyéni kvalitások is előtérbe kerültek. Nagyon röviden ennek köszönhető a Messi-Neymar-Suárez hármas tündöklése. A kérdés az, hogy ebbe a még mindig (többi csapathoz képest) rövidpasszos, nagy részben labdabirtoklós játékba Pogba integrálható? Véleményem szerint a tavaly és az azelőtt mutatott játékba nem megfelelően. A Barcelona kezdőjében 3 valódi középpályás található (Messi visszalépéseitől most tekintsünk el):

  1. Egy védekező középpályás, aki zárja a passzsávokat és hátulról mozgatja a csapatot nem csak a labdakihozataloknál, de a labdatartásoknál is.
  2. Egy védekezőbb feladatokkal ellátott középpályás, aki viszonylag közel helyezkedik el a kapuhoz. Ez a személy rendre visszazár Alves felfutásainál és dolgozik Messi helyett is a pályán, minden piszkos feladatot elvégez (sokan munkásnak mondanák, de nem fair egy játékost sem besorolni az alapján, hogy munkás-e vagy sem), de a szervezésből is kiveszi a részét.
  3. A harmadik középpályás támadóbb feladatokkal rendelkezik, de a 2014/2015-ös szezonban ez a szerep kicsit megváltozott. Több futást és ütközést igényel, amit az öregedő Iniesta egyre kevésbé tud betölteni megfelelően (kivéve ha jól elkapja a fonalat), de klasszisával ad egy extrát a szerepkörnek. Ez a szerepkör megkívánja a védelem megbontását és a rendkívüli szervezőképességet a kapu előtt.

A középpályások tulajdonságai közé tartozik (legalábbis dióhéjban) a fentebb említetteken felül a jó passzjáték, labdabiztosság, higgadtság, a pálya átlátása és a fegyelem.
Tehát, ha a katalán gárda a tavalyi játékukhoz hasonlót fog játszani, akkor Pogbának bele kellene illenie valamelyik szerepkörbe. A kérdés az, hogy melyik posztot tudná betölteni a Barcelona csapatában?
Pogba támadójátékos, szeret a kapu elé felérni és ott játszani. Védekezésben – mint feljebb említettem – gyakran elcsúszik, nem feltétlen ér vissza védekezni, ezért gyakran szabálytalankodik. Képességeit a Barcelona által használt letámadásban ki tudná aknázni, de csak akkor, ha a védelem rendeződése után nem helyezkedik rá közvetlen nyomás. Éppen ezért azt gondolom, hogy esélytelen az, hogy a két védekezőbb pozíció valamelyikében szerepeljen, hiába lenne meg hozzá a fizikuma. Egyszerűen fejben nem úgy van bekötve, ahogyan azt sokan várnák egy ilyen fizikai paraméterekkel rendelkező játékostól.
Így egyedül a támadóbb pozíció maradt számára, ahova - mint egyébként szinte bármelyik szerepkörbe a Barcelonában, de ide az egyik leginkább - szükséges a mozgékonyság és az alacsony súlypont. Ez Pogbának nincs meg, és az erősségét, a távoli lövéseit sem tudná kamatoztatni a visszahúzódó, jól záró védelmek ellen, mert egy blokk után a feltolt Barca ellen egyből jöhetne a kontratámadás. Ezenfelül Pogba mozgása kis területen lomha, így aligha tudna érvényesülni a gyengébb passzjátékával és lomhaságával  a tizenhatos előtt.

Amennyiben a Barcelonában nem, melyik klubban tudna érvényesülni Paul Pogba? Véleményem szerint egy másik érdeklődő klubban, a Manchester Cityben. A csapat jelenlegi menedzsere, Pellegrini általában a 4-4-2 vagy a 4-2-3-1-es játékrendszer mellett teszi le a voksát, amiben Pogbát könnyű elképzelni vagy a 4-4-2 közepén támadóbb szerepkörben, vagy az egyik hátsó irányító (szűrő?) szerepkörében, aki támadóbb felfogásban játszhat 4-2-3-1-ben. Yaya Touré lassan kiöregszik, így a francia köré épülhetne a középpályával együtt az egész csapat. Az angol fociban érvényesülni is jobban tudna, szerintem az lenne a neki való.

Lezárásul megjegyezném, hogy Pogba kvalitásai különlegesek, még rengeteget fejlődhet, de a Barcelona játékosaként a képességeit nem tudná kiaknázni. Célszerű lenne Angliába igazolnia vagy maradnia ahol van, a Juventusban. Én személy szerint sok sikert kívánok neki!

 

Írta: Petr

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr437595978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása