Leshelyzet

IttHON: A lázadó Zöld Sasok

2015. július 09. - JeneyAnna

Azt hihetnénk, hogy a szurkolói kártyával kapcsolatos minden információ már lerágott csont, már nem tudnak újat mutatni számunkra, azonban kiderült, hogy az MLSZ még mindig képes nekünk meglepetéseket okozni. Legutóbb azzal, hogy engedve a közakaratnak módosította a kártyarendszer intézményét.

De mi is volt eredetileg a célja a szövetségnek, mikor tavaly nyáron kötelezővé tették a kártyahasználatot? Az elmondás alapján az, hogy a névre szóló jegyvásárlással elmélyítsék a klub és a szurkolók közötti kapcsolatot, esetlegesen kiszűrjék a renitenseket a mérkőzésekről . Hogy sikerült-e ezeket a törekvéseket elérni? Semmiképp sem. A statisztikák alapján nem igen volt pozitív hozadéka a bevezetésnek, a nézőszámok mélyrepülésbe kezdtek, mintha a magyar futballrajongók elidegenedtek volna a mérkőzésre járástól. Természetesen a nézőhiány a játékosok motivációjára is kihatással van. Talán a közönség nyomására, talán azért, mert a szövetségnél is belátták, hogy aki be szeretne jutni a stadionba, az bonyolultabb jegyvásárlás útján is be fog, de a napokban a klubok szabad kezet kaptak az MLSZ-től, és maguknak dönthetik el, hogy megkövetelik-e a kártya használatát a drukkerektől, vagy sem.

Az FTC szurkolói mégsem lélegezhetnek fel, és nem csak azért, mert a ma esti EL selejtező visszavágóját döntetlenről indítják. A zöld-fehérek vezetése ugyanis ragaszkodik továbbra is a kártyához, mi több, szurkolói kódex bevezetését is tervezik. A közönség megítélése a témában elég vegyes, ami meglepő, hiszen a tavalyi szezonban a Fradi meccsei is nézettségi negatív rekordot döntögettek, és még így is az FTC rendelkezik a legnagyobb szurkolói táborral az országban. Van,  aki szerint az igazi drukkerek így is kijárnak csapatuk meccseire, míg mások Kubatov Gábor a csapat elnökének gyávaságát látják abban, hogy marad a rendszer, ha másképp lenne, akkor megmásítaná azt a véleményét, hogy ő kiáll a rendszer mellett. Olyan is akad, aki viccesen csak annyit szólt a témához, hogy nem váltja ki a kártyát amíg nem az új Fradi-sas látható rajta.

Tény, ami tény, a rendbontások visszaszorítása szükséges, bár nem hiszem hogy teljes mértékben lehetséges. Akik szabályt szegtek ,azokat mindig is kivitték a stadionból, mindenféle kamerarendszer nélkül is, személy szerint én ezt egy kicsit alibi megoldásnak látom. A rendbontók a stadionon kívül is rendbontók maradnak, csak akkor már nem a stadionban tesznek kárt, és nem az ellenfélre kiabálnak gyűlölködve hanem a közterületen csinálják ugyanezt. Más kérdés, hogy honnan számít a rendbontás rendbontásnak, de ez vérmérséklettől függ. Sokakat a trágár bekiabálások is nagyon zavarnak, mások rendben lévőnek tartják a törést-zúzást is. Tehát hol kell meghúzni a határt? Annyi biztos, hogy a rasszista transzparensek nem férnek bele. Ezt jól tudják már a Fradinál is, mivel a Rijeka elleni idegenben játszott meccs után ezért a szurkolói megnyilvánulásért büntették a klubot. A döntést fellebbezték ugyan az UEFA-nál, azonban nem kaptak felmentést, a ma esti Go Ahead Eagles elleni Európa Liga selejtező visszavágóját tehát zárt kapuk mögött kell lejátszania a zöld sasoknak. Vagyis nem teljesen zárt kapuk mögött...

Hivatalosan ugyan sem ferencvárosi, sem deventeri drukkerek nem lehetnek jelen a Groupamában, a hollandoknak mégis sikerült kicselezniük a rendszert. Egy Go Ahead szurkoló ugyanis korábban jegyet nyert csapata történetének második idegenbeli kupamérkőzésére, azonban a szabály szerint ő sem szurkolhatna a lelátón a zárt kapuk miatt, így hát a vezetőség nem tehetett mást, kinevezte a szerencsés úriembert is vezetőségi tagnak, így ő és neje is élőben szurkolhatnak ma este csapatuk továbbjutásáért.

Mindenképp érdekes mérkőzésre van kilátás, már csak az első meccs döntetlenje miatt is. A kérdés azonban nem az, hogy ma lesznek e rendbontások a stadionban, hanem, hogy a szurkolói kártya és szurkolói kódex miatt mennyivel lesznek többen a jövőben a látogatható meccseken, mint lesznek ma zárt kapuknál.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr517612320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása