Leshelyzet

IttHON: Telített játékospiac, kevesebb csapat a hazai porondon

2015. június 16. - Kovács_Attila_

Válogatottak sora keres új csapatot magának a nyáron, de ki képes őket megfizetni? Az anyagi lehetőségek kettészakítják az NB I-et?

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség egy huszárvágással tizenhatról, tizenkét csapatra szűkítette az NB I. mezőnyét. Terjedelmes sorokat kívánna már az a kérdés is, hogy ez egy döntés volt, vagy jogszerű, szabálykövető eljárás. Mi viszont tekintsünk előre, és vizsgáljuk meg, milyen hatással lehet a jövőre induló tizenkét csapatra ez, a már véglegesnek látszó ítélet. Hat csapat elbúcsúzott a legmagasabb osztálytól, a kiesőkön kívüli négy a 8., 9., 11. és 12. helyről. Ennek eredményeképp, húszas keretekkel számolva nyolcvan olyan játékos kényszerülne csapatával a harmadosztályba, aki a pályán kiharcolta a legmagasabb osztályban való szereplést. Valljuk be, éles váltás lenne ez egy futballista számára mind anyagilag, mind pedig sportszakmailag, így ahogy arra számítani lehetett, be is indult a játékoskeringő, ugyanakkor az eddigiektől eltérő feltételrendszerben.

 

Sokszor elhangzott már a megállapítás magyar sportvezetők részéről, hogy a magyar futballista drága, fizetése nem arányos a teljesítményével, az érte kért átigazolási díj pedig honi szinten kifizethetetlen, a vele egyenrangú légiós jóval olcsóbb. A nyolcvan pórul járt labdarúgó közt szereplő elit játékosok piacra kerülésével ez a létező probléma kissé átalakul. A Győri ETO futballistái például szabadon igazolhatóvá válnak, a pécsi tulajdonos alkupozícióját csökkenti, hogy játékosainak csupán az NB III-as szereplést tudja nyújtani, a kecskeméti foci puszta léte is veszélyben forog, Nyíregyházán pedig a lokálpatriotizmus és a klubvezető tiszta feltételei képesek csak marasztalni a játékosokat, így nagyrészt átigazolási díj nélkül szerezhetők meg minőségi játékosok. De vajon mely csapatoké lesz a legmeggyőzőbb fizetés perspektíva?

 

Kettészakad az NB I.?

 

Ha a klubokat különböző szempontok alapján vizsgáljuk, például a célok és pénzügyi lehetőségek mentén, láthatjuk, a Videoton és a Ferencváros rövid és hosszútávon is mindkét szempontból kecsegtető lehetőséget kínál, a nemzetközi kupákba nem kvalifikáló Diósgyőr és Puskás Akadémia pedig anyagi lehetőségei miatt kerülhet előnybe a játékosokért folyó versenyben. Az értékes játékosok elszipkázása a kis létszám miatt valószínűleg még élesebben kettészakítja majd a mezőnyt.

Jelenleg nem letisztult a kép, de látni lehet, hogy a létszámcsökkentés erősebb, de szűkebb élmezőnyt szül majd. Nem korai kijelenteni, a bajnoki versenyfutás várhatóan kétcsapatos lesz, kinek örömére, kinek bánatára. A harminchárom fordulós bajnokság és a kevesebb csapat eredményeként sokkal több éles rangadót láthatunk. Bár a Videoton és a Ferencváros mögött sorakozó csapatok jelenleg más szintet képviselnek, a dobogót megcélzó Debrecen, Diósgyőr, Újpest, MTK és a lehetséges "liftező" Puskás Akadémia egymás elleni mérkőzései szoros, érdekes összecsapásokat tartogathatnak, azonban a piaci lehetőségek tekintetében mögöttük tanyázó csapatok szinte esélytelen szemlélőként, csak a kiesés elkerüléséért küzdhetnek. Természetesen az a küzdelem is izgalmas, kiélezett lehet, de a bajnokság valószínűleg majdnem hogy két színtéren, két különböző szinten zajlik majd. Nemsokára megláthatjuk hogy alakul ez élesben.

 

Kovács Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr627548420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása