Leshelyzet

FutballGlóbusz: Reménytelen szerelem (A "Hispán" Bayern)

2015. július 13. - rui

A következőkben Pep Guardiola és az FC Bayern München különös kettősét vesszük célba. Ez egy igen érdekes és vitatott téma. Vannak akik Guardiola miatt nézik a Bayern meccseit, vannak akik szintén miatta kedvtelenül ülnek a TV elé. Egyszóval MEGOSZTÓ személyiség. Sokan azt mondják, hogy kész csapatokkal könnyű eredményt elérni, míg mások véleménye alapján benne van az a plusz, amely a labdarúgás zsenijévé teszi. Vannak akik szerint elpusztítja a münchenieket, vannak akik meg vannak győződve róla, hogy Ő tanítja meg focizni a bajorokat. Egy valami biztos, hogy a Bayern München mindig is a világ futballjának egyik alkotóeleme volt és az is marad.

FC Bayern München

 

Ezt a nagyszerű klubot 1900. február 27-én alapították. A német labdarúgás legfényesebben csillogó ékköve, mely lángoló betűkkel írta bele tradícióit és eredményeit a nemzetközi klubfutball díszkötéses történelemkönyvébe. A Bayern-nek tulajdonképpen csak az tud igazán szurkolni, aki megérti azt a bizonyos BAYERN GÉNT és tud azonosulni a Mia San Mia életérzéssel ("Vagyunk akik vagyunk."). Ez az egyesület adta és adja mai napig a National11 gerincét és szolgáltatja a válogatott stílusát. A bajorok ezt a futballcsapatot az alapoktól indulva építették napjaink egyik legjövedelmezőbb és legeredményesebb vállalkozásává.

A rekordbajnok eredményei:

-Német bajnok (24)

-Német kupagyőztes (17)

-Német szuperkupa-győztes (5)

-Német ligakupa-győztes (6)

-Bajnokok Ligája és BEK-győztes (5)

-FIFA Klubvilágbajnokság győztese (1)

-Világkupa győztes (2)

-Európai Szuperkupa győztes (1)

-UEFA-Kupa győztes (1)

-KEK-győztes (1)

Ezek az eredmények mutatják, hogy napjaink egyik legeredményesebb labdarúgó csapatáról beszélünk. Viszont nem is a számok fontosak. Ami az egyesület mögött van, az a lényeg.  Olyasfajta  munka jellemzi, ami szinte egyedülálló, legendákat hoznak létre, akikre felnézhetünk:

Gerd Müller, Uli Hoeness, Stefan Effenberg, Oliver Kahn, Bastian Schweinsteiger, Philipp  Lahm, Thomas Müller.

Mit is vár mindenki a Bayern Münchentől? Megmondom. Azt akarja a néző, hogy vért izzadjon a csapat. Mindenki követeli a folyamatos pressinget. Meg kell fojtani az ellenfelet, és akár 120 percig égni a maximumon. Távoli lövésekből gólokat szerezni és küzdeni mint a tigrisek. A bőrgatyásoknak állandóan dominálniuk kell. Meg kell mutatni a NÉMET NÉP erejét és egy ún. hadigépezetként végigsöpörni Európán és a világon. Sokan  ezek miatt a tényezők miatt szerették meg az egész labdarúgást és ültek a TV-k elé, vagy akár utaztak ki Münchenbe mérkőzéseket nézni. Úgy hat ez a publikumra, mint egy adrenalinbomba. Robbani kell a münchenieknek. Ennek tulajdonképpen kettő példája van, méghozzá a közelmúltból:

1., Ottmar Hitzfeld - 2001

2., Jupp Heynckes - 2013

2013-ban láthattuk a TOTÁLIS BAYERN FOCIT. Mindenki hüledezett és elképedt. Végigverte a csapat egész Európát. Extázis állapotban figyeltük az újabb BAJOR HENGERT. Hosszú évek óta várt látvány tárulkozott elénk és szinte sírva fogadtuk a Don távozását.

2012-13 telén azonban elhangzottak az első hírek Pep  Guardiola  sztáredző szerződtetéséről. Vegyesen fogadták az akkor még pletykának minősülő infókat, amely nyártól egy szerződésben bizonyosodott be...

 

Pep Guardiola

 

Josep Guardiola 1971.január 18-án született Santpedorban (Spanyolország). Pep 13 évesen csatlakozott a La Masiahoz, majd pályafutása legnagyobb részében Barcelonában játszott. Részese volt  Johan Cruyff  csodálatos csapatának, melynek 4 éven keresztül csapatkapitánya is volt. Ő is klubikon a katalánoknál, valamint oszlopos tagja volt a SPANYOL válogatottnak is.  Játékosként megfordult még a Brescia Calcio, az AS Róma, Al-Ahli és a Dorados de Sinaola színeiben.

Edzői karrierjét az FC Barcelona Atletic - ban kezdte, majd Rijkaard távozása után 2008-ban Laporta klubelnök bejelentette, hogy az FC Barcelona első csapatának vezetőedzője a fiatal Guardiola lesz. Ez hatalmas előrelépést jelentett a tréner számára, aki hatalmas elánnal kezdett neki a munkának és olyan játékosokkal dolgozhatott együtt, mint Dani Alves, Eto'o, Henry, Xavi, Iniesta, Messi, hogy több legendás játékost már ne is soroljak...

A 4 barcelonai év alatt Pep forradalmasította az alapokat, amely hatására létrejött a TIKI-TAKA. Ez a HOLLAND-SPANYOL stíluselemeken nyugvó, labdatartással  való védekezés, passzok tömkelege, valamint a holland TOTÁLIS labdarúgásból származó letámadás. A katalán szakember híres arról, hogy egyéni módon közelíti meg a labdarúgást. Szenvedélye megjelenik a pályán és azon kívül.

"A labdabirtoklás egy olyan eszköz, ami által a saját csapatod rendeződhet, az ellenfelet pedig összezavarhatod."

Ez a spanyol - katalán szakember klubedzőként már mindent elért a Bajnokok Ligája álomtrófeától kezdve a spanyol és német serlegeken át az egyéb FIFA  és  UEFA égisz alatt szervezett  Európai Szuperkupa és Klubvilágbajnokság címeket.

Tehát Ő napjaink egyik legnagyobb sztáredzője. Egyáltalán nem csoda, hogy az FC Hollywood éppen őt szemelte ki a DON utódjául, hiszen a piacon éppen ő volt a legmegfelelőbb portéka.

 

DE!!

Hiába a siker, hiába a minőségi labdarúgás, de nem tökéletes ez a kapcsolat. A Bayern szurkolói a fentebb említett Német stíluselemeket várja el. Nem hajlandó behódolni a katalán nézeteknek. Pep stílusa homlokegyenest elüt a bajor életérzéstől. Ennek hatására természetesen az igazolásokat is úgy alakítja, hogy az ő játékelképzelésének megfelelő spílereket vásárol és rakja bele a keretbe pl.:

Xabi Alonso, Thiago Alcantara, Mario Götze, Juan Bernat, Douglas Costa... HISZEN EZ A DOLGA!!!!

 

Szüksége van vezérekre a pályán, akik az ő meghosszabbított "jobb kezei" és általuk tudja ezt a stílust megjeleníteni a pályán. Ilyen játékos Xabi Alonso és Thiago Alcantara is, akiknek vérükben van a Barca-stílus, avagy a Tiki-taka. Emellett Guardiola észlelte, hogy Lahm és Schweinsteiger is van olyan intelligens játékos, hogy ezeket a középpályás szervezési feladatokat el tudják látni és váltani tudnak a játékról elképzelt gondolkodásmódjukon. 

Ők mind olyan típusú játékosok, akik végre tudják hajtani és adaptálni képesek Guardiola gondolatait, azonban ettől a szurkoló nem lesz boldog, hiába a Bundesliga elsőség, a Német kupa győzelem, a Német Szuperkupa, vagy az Európai Szuperkupa.

Az én konklúzióm az, hogy hiába végez Pep kiváló munkát, hiába van a keze alatt egy tradicionális és világsikerű labdarúgó egyesület, tele van a CSAPAT legendásan jó labdarúgókkal, de a stílusellentétek olyan mértékben ütnek el, hogy ez végül egy PLÁTÓI szerelem, amely házasságának gyümölcse idegen és gyermekük csak mint fattyú jelenik meg előttünk.

Ezért érezzük azt, hogy:                              Jó,jó, de valami hiányzik...

 

Huszti Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr107618750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása