Leshelyzet

A Múlt Csillagai: Edzőlegendák, I. rész

Edzőlegendák, I. rész

2015. június 20. - rui

 A labdarúgásnak elengedhetetlen és elidegeníthetetlen része a vezetőedző. Akármennyire is töröm a fejem, nem tudom ezt megcáfolni. Egy futballcsapat állhat jó játékosokból, viszont ez önmagában nem garantálja sem hosszú, sem pedig rövidtávon a megfelelő fejlődést, valamint szinten tartást. Imádott játékunkban kell egy ún. AGY, aki rendelkezik olyan kiváló képességekkel, amelyekkel rajta kívül senki más, esetleg nagyon kevesek.

 Olyan szuper erőre gondolok ilyenkor, amely képes befolyásolni 11-24 játékos játékról alkotott képét, futballról való gondolkodásmódját. Olyan személyiségnek kell lennie, aki meg tudja tenni, hogy a szurkolókat is egy új világba kalauzolja. Egy olyan dimenzióba, ahol addig még teljesen ismeretlen ajtókat nyit ki és azok mélyén egy olyan titkot találhat bárki, aki oda bemerészkedik, amely hatással lesz egész életére.

 Nagyon kevés ilyen ember születik bolygónkon. Ők talán egy nálunknál nagyobb ERŐ akaratából érkeztek közénk, annak a céljából, hogy INNOVÁTOROK legyenek. Adjanak valami teljesen újat fajunknak, amelyet aztán szájtátva figyelünk egy óriási stadionban, egy sör mellett a haverokkal, vagy pedig otthon a kanapén. Viszont legyen a helyszín akármilyen, TE mégis azt akarod látni a pályán, amit Ő odaKÉPzelt. - A foci egyszerű- hallhatod ezt nagyon sok embertől, mégis csak rálegyintesz. Neked értened kell, hogy mennyi tudás szorul egy EDZŐLEGENDA fejébe. Vegyünk néhány kivételes képességű embert, akiket megadott nekünk a sors.

1. Holits Ödön.

1886-ban született Tótkomlóson. Hatalmas koponya volt a futballjáték területén. Volt válogatott kapus, olimpikon atléta, valamint labdarúgó edző. Trénerként különösebb sikert nem ért el, hacsak nem számítjuk bele, hogy Kiss Gyula szövetségi kapitány lemondása után egy mérkőzés erejéig Ő is kivezethette nemzeti csapatunkat a zöld gyepre, továbbá kisebb részsikerek az MTK -nál is hozzá kapcsolódhatnak. Ez az úriember 1925-ben leírta "Hogyan futbalozzunk?" című könyvében a WM rendszer elleni játékfelfogást. Ez azért különös, mivel a WM rendszert is jóval ez után kezdték világszerte alkalmazni. Az ellenszert  majd csak az ARANYCSAPAT alkalmazta legközelebb az 50-es években. Tehát egy olyan Tálentum született kis hazánkban aki kvázi a vátesz szerepét töltötte be még élő labdarúgó tradiciónk fénykorában.hogyan-futballozzunk--8791060-150.jpg2. Sebes Gusztáv

1906-ban született Budapesten. Játékosként a Haladásból indult, aztán végül az MTK - ban futott be. Edzőként megfordult jó néhány élvonalbeli klub szakvezetőjeként, viszont legnagyobb sikereit a válogatottunk szövetségi kapitányaként érte el. 1952-ben Helsinkiben olimpiai aranyat ért, míg 1954-ben világbajnoki ezüstöt hozott a munkája. Leginkább viszont az ÉVSZÁZAD mérkőzésén mutatott eredményre lehetett a legbüszkébb, és talán a 6:3 után minden magyar örömmel gondol a nevére. Hatalmas koponya. Nemzeti tizenegyünk több, mint egy évig veretlen volt a világban. Újitásai közé sorolható, hogy alkalmazta a visszavont centerjátékot, amely a mai modern labdarúgás alapja.

image-sebes-gusztav.jpg3. Verebes József (Mágus)

1941-ben született Budapesten, szintén volt szövetségi kapitány. Ő volt talán a már-már hanyatló félben lévő, azonban még talán menthető magyar labdarúgás legnagyobb koponyája, aki még a mai napig át is tudná adni tudása legjavát az utókornak. Az 1980-as évek RÁBA-ETO-jának emblematikus figurája volt, akinek a csapatára külföldről is nézők érkeztek, csakhogy az ETO támadó felfogású csapatát láthassák. Saját kútfőjéből rájött a holland labdarúgó modellre, továbbá három alkalommal is megcsinálta a lehetetlent. A Videotonnal a tabella alsó részéből indulva csinált élmezőnybeli csapatot, a RÁBA-nál szintén egy kiesésre legnagyobb eséllyel pályázó gárdával verte szét az országot, valamint az MTK-t is nagyon rossz időszakában vette át, de így is jó eredményeket ért el vele. Méltán szolgált rá becenevére: "Mágus".

verebes.jpg

 

Első körben őket, mint koruk futballforradalmárait szerettem volna bemutatni. Jó néhányan vannak még hátra, valamint külföldi szakemberek is vannak az "étlapon". Vajon születnek még kis hazánkban hasonló LEGENDÁK? Tudunk még hamvainkból feltámadni, s főnixmadár képében felszállni a magas égbe, talán a csillagok határáig, ahol Csaba királyfi seregéhez csatlakozva menetelhetünk majd a sikerekért? Ezek a legendák kiknek lehetnek első sorban példaképek? 

Rengeteg a kérdés, de válaszunk alig. Ők elkezdtek valamit, nekünk folytatnunk kell...

 

Huszti Gergely

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr677555884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása