Leshelyzet

Edzői szemüveg: Neymar gólpassza - anticipációs kör

2015. június 15. - Németh Barnabás

A 2015-ös Copa America első körében Brazília Peru ellen játszott, a mérkőzést a brazilok nyerték 2-1-es arányban egy hosszabbításban szerzett góllal. A gólhelyzet megteremtése és a kulcspassz is a brazil csapatkapitány, Neymar nevéhez fűződik.

Videó Neymar gyilkos passzáról:

 

A gólpassz maga viszont számunkra másért érdekes. A kérdés az, hogy hogyan vette észre Neymar és mitől találta meg azt az egyetlen ütemet és passzsávot arra, hogy Douglas Costa elé tegye a labdát?

A válaszhoz kicsit beszéljük az anticipációs körről, nagyon tömören, kevésbé tudományosan: Az anticipáció szinonimái a megelőzés, elébe vágás, sejtetés. A labdarúgásban az anticipációs kör a következő módon jelenik meg:

1. Észlelés

2. Helyzetelemzés

3. Döntéshozatal

4. Kivitelezés, végrehajtás.

Ez a folyamat ismétlődik újra és újra, ettől lesz ez "kör", egy körfolyamat. Neymar gólpasszának esetében tehát nem a kivitelezés volt önmagában tökéletes, hiszen tízből tíz profi játékos tud adni egy 20 méteres átadást laposan, keményen. Ennél az előkészítésnél Neymar helyzetelemző képességére volt szükség, illetve a jó döntésre. Nézzünk róla egy képet: 

11156175_1022591481114836_6088417049442605388_n.png

Ahogy látjuk Neymarnak több lehetősége is lett volna megjátszani a labdát, ám ő a legnehezebb lehetőséget választotta, méghozzá tökéletes ütemben, tökéletes helyen, tökéletesen a beinduló játékos útjába. Ezt pedig a fantasztikus kognitív (értelmi) képességeinek köszönheti, nemcsak a passz kivitelezésének. Ha az anticipációs körben rossz a helyzetelemzés, akkor rossz lesz a döntéshozatal is, így elrontja az átadást. Természetesen ne felejtsük el, hogyha a kivitelezésben hibázik, akkor is sikertelen átadásról beszélünk.

Neymar tehát tökéletes ütemben és időben felismerte a passz lehetőségét (helyzetanalízis) és tökéletes döntést hozott (döntéshozatal), illetve tökéletesen kivitelezte az átadást (kivitelezés/végrehajtás).

De mitől tart ilyen magas szinten Neymar a kognitív értelmi képességeiben? 

Az itt olvasott válasz egészen biztosan nem lesz tudományosan, neurológiailag tökéletes, de elégedjünk meg ennyivel. Az agyunk újszülött korunk óta fejlődik, így a kognitív értelmi képességeink is (reakciósebesség, helyzetelemzés, stb.). Ez a fejlődés kb. 12 éves korunkig van úgynevezett szenzitív időszakban, ebben a korban fejlődik a leggyorsabb ütemben. Az agyunk ezen része a külső hatások, ingerek hatására fejlődik. Ha túl sok ingert kap az agyunk, akkor instabillá válik és nem tud fejlődni, mert nem képes túl sok ingert feldolgozni, ha pedig túl kevés ingert kap, akkor nem mozdul el a fejlődés irányába, hiszen nem kap elég új és megfelelő mennyiségű ingert.

Ezeket a kulcspasszokat és megoldásokat a híres Aranycsapat tagjai is meg tudták csinálni az ő idejükben. Ők erre a képességre és fejlettségi szintre azt mondták, hogy a Grundnak köszönhető. Neymar, Messi, Ronaldo és a többi világsztár ugyanezen dolgokat említi, hogy nem csináltak mást egész nap, csak fociztak. Fociztak, tehát az agyukat ingerekkel "bombázták", hiszen figyelniük kellett a környezetükben lévő játékosokra (ellenfél, csapattárs), az üres területekre (cselezésnél, ritmusváltásnál), a labda helyzetére.

 

A futball tehát nemcsak a fizikális aspektusból áll, hanem "fejjel" is játsszák azt. Emlékezzünk csak a kifejezésre: "észjáték". Természetesen egyik nincs a másik nélkül, de gondolhatunk Xavira, aki fizikálisan akart fejlődni, de rájött, hogy genetikailag korlátjai vannak és van egy pont, aminél nem tud tovább fejlődni. Neki viszont olyan kognitív képességei vannak, hogy ámul tőle a világ. Ehhez meg kellett találni Xavi tökéletes szerepkörét és pozícióját, de ugyanígy meg kellett találni Antonio Valencia vagy Theo Walcott szerepkörét is, akik inkább a fizikális aspektusban jeleskednek. Félreértés ne essék, az összes előbb említett játékosnak fantasztikus fizikális és mentális paraméterei vannak, mindenesetre most gyönyörködjünk abban, ahogy ez a rengeteg együttható a legjobb kompozícióban született meg Neymar lábán.

 

Németh Barnabás

A bejegyzés trackback címe:

https://leshelyzet.blog.hu/api/trackback/id/tr477546848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aleb19 2015.06.16. 14:44:15

"Neymar, Messi, Ronaldo és a többi világsztár ugyanezen dolgokat említi, hogy nem csináltak mást egész nap, csak fociztak"

mondjuk ez pont nem igaz mert neymar es cronaldo is foleg futsalozott nem focizott gyerekkent

Németh Barnabás 2015.06.16. 15:00:42

@aleb19: Ez így van, Messi is futsalozott tudtommal, de a focizást, mint tevékenységet egybekötöttem a futsallal. Egy külön cikk születhetne arról is, hogy miért kellene beépíteni a futsalt a magyar labdarúgók képzésébe is, illetve, hogy miért pont a futsalt. A felvetés jogos.

aleb19 2015.06.16. 15:10:26

"a kognitív értelmi képességeink is (reakciósebesség, helyzetelemzés, stb.). Ez a fejlődés kb. 12 éves korunkig van úgynevezett szenzitív időszakban, ebben a korban fejlődik a leggyorsabb ütemben. Az agyunk ezen része a külső hatások, ingerek hatására fejlődik."

ez pontosan igy van es ezert a brazilok kidolgoztak a gyerekek reszere a futsalt amit atvettek mas orszagok is /pl.spa,por,holl es a nemetek is/, sot felnott futsal is onallo sport lett, de ne feledjuk,hogy a focistak gyerekkori kepzesere talaltak ki elsosorban

a sikeres modern foci alapja nem varazslat csak egy kis technika alap utan le kell oktatni a gyerekeknek a tikitakat erre kb 50% kepes es ez a korai szelekcio garantalja,hogy nem marad a focicsapatnal sok buta csapatjatekra alkalmatlan egyugyu focista

ui. a grundon anno rongylabdaval jatszottak ami nem pattog akarcsak a futsallabda

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.17. 19:17:31

Na, tök király, hogy már olvasni is lehet téged, bízom benne, hogy poszt gyakrabban lesz, mint videó. Úgyhogy hajrá! :)

Egy kérdés, ha már döntésekről van szó: a képen és a videón is elég világosan látszik, hogy a passz pillanatában a perui balhátvéd a passz vonalában áll. És ahogy elcsorog mellette a labda, én azt mondanám, hogy egy kompetensebb focista, aki ráadásul nem a les integetésével foglalkozik, könnyedén bele is piszkálhatott volna. Szerinted ez itt szerencse volt, lehetett benne valamilyen fokú tudatosság, vagy esetleg tudatosan vállalt kockázat ("oké, belepiszkálhat, de ha nem, ott a gól")?

Németh Barnabás 2015.06.17. 19:22:29

@danialves: Köszönöm szépen a kis szerkesztőségünk nevében is. :)

Tényleg érdekes kérdés és jobban megnézve egészen biztos, hogy ezt több bal bekk is olvasta volna. Douglas Costa elég sokáig a látóterén kívül volt (mögötte), a védelem elkezdett kilépni, a balhátvéd pedig meg volt győződve arról, hogy lesen van Douglas Costa. Valószínűleg azért gondolta ezt, mert a védők elkezdtek kifelé jönni és ezen hatások miatt tévesen ítélte meg a brazil játékos helyzetét, azaz történt egy jó észlelés (lépünk kifelé a védőkkel), egy rossz helyzetanalizálás (Douglas Costa nem volt lesen, ezt benézte), ezáltal pedig egy rossz döntés.

Röviden: szerintem biztos volt benne, hogy Douglas Costa lesen van. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.17. 19:27:00

@Németh Barnabás: Igen, nekem is kicsit úgy tűnt, hogy elengedi a labdát. De Neymar szempontjára visszatérve, szerinted akkor ő mondjuk számított arra, hogy a védő ki fog lépni a többiekkel, és mögötte el tud menni a labda?

Németh Barnabás 2015.06.17. 19:33:35

@danialves: Valószínűleg azt érzékelte, hogy megpróbálnak majd lesre állítani, mert indítópozícióba került és le akarják szűkíteni a területet, ezért azonnal mélységi labdára van szükség. Ugyanezt tapasztalja minden Barca mérkőzésen is, Messi szokott ezekből az ellentétes mozgásokból óriási zsugákat adni.
Természetesen, ha a védő lekapcsolja, azt mondjuk, hogy Neymar rossz döntést hozott vagy rossz volt a kivitelezés, mert mondjuk ívelhette volna (ha van rá ideje persze), de így erről nem kell beszélnünk.
comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása